Magnesium
Het mineraal magnesium hebben we nodig voor botopbouw, de opbouw van lichaamseiwit en de overdracht van prikkels in zenuwbanen en spieren. Daarnaast is magnesium belangrijk voor het functioneren van spieren, waaronder de hartspier. Ook een groot aantal enzymen in de lichaamscellen hebben magnesium nodig voor het correct werken van het metabolisme. Een magnesium tekort komt niet vaak voor, maar kan leiden tot spierkrampen, vermoeidheid en hartritme stoornissen. Een overschot aan magnesium kan ontstaan door het innemen van een magnesium supplement.
De effecten van magnesium op het lichaam
Magnesium is een belangrijk mineraal bij de botopbouw, lichaamseiwit opbouw, overdracht van prikkels in spieren en zenuwbanen en bij het functioneren van onze spieren. Ook voor enzymreacties (de werking van enzymen in het metabolisme). Een tekort van dit mineraal komt niet snel voor aangezien het in zeer veel voedingsmiddelen voorkomt. Het is dan ook niet lastig om aan de dagelijkse hoeveelheid magnesium te komen. Mannen hebben 350 mg magnesium nodig, vrouwen 280 mg. Kinderen hebben tussen de 80 en 200 mg nodig, afhankelijk van de leeftijd. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben aan 280 mg magnesium genoeg.
Hoe merk ik dat ik een magnesiumtekort heb?
Het magnesiumtekort is te herkennen aan algehele lusteloosheid of vermoeidheid, spierkrampen en in ernstige gevallen hartritmestoornissen. Een magnesiumtekort komt niet vaak voor, aangezien het veel voorkomt in onze voeding en dus meestal wel voldoende aanwezig is in het dieet van de meeste mensen. Het is vaak ook lastig vast te stellen of een magnesium tekort de oorzaak is van de verschijnselen; stress kan deze symptomen namelijk ook veroorzaken.
Effecten van een tekort aan magnesium op het lichaam
Een tekort aan magnesium heeft verschillende effecten op het lichaam. Een langdurig tekort aan magnesium kan naast lichamelijke ook psychische klachten geven. Onrust, hoofdpijn en migraine zijn klachten die te maken hebben met stress, je spieren, energielevels en je weerstand. Door een magnesiumtekort ben je gevoeliger voor stress. En dit zorgt er dan juist ook weer voor dat je meer magnesium gebruikt dan normaal. Je magnesiumvoorraad neemt dan af. Je kunt hierdoor dus in een soort vicieuze cirkel belanden, waardoor je meer stress krijgt door een afname van je magnesium. Mensen merken een magnesiumtekort vaak ook aan de spieren. Waar calcium zorgt voor het samentrekken van de spieren, zorgt magnesium voor de ontspanning van je spieren. Maar door een magnesiumtekort kan het dus voorkomen dat je spieren onvoldoende ontspannen. Doordat je meer calcium dan magnesium in je spieren hebt, kun je last krijgen van stijve spieren en spierkrampen.
Magnesium, energie en weerstand
Wie een magnesiumtekort heeft, heeft ook minder magnesium beschikbaar voor het vrijmaken van energie uit voedsel. De lichamelijke energie kan dan dus afnemen. Doordat je minder energie hebt, voel je je vermoeid en lusteloos. Ook heeft een magnesiumtekort direct effect op je weerstand. Je bent door een magnesiumtekort vatbaarder voor virussen, bacteriën en schimmels. Ook ben je gevoeliger voor stress, wat op zijn beurt weer zorgt voor minder magnesium. Je magnesium snel aanvullen doe je het best door magnesiumrijke voedingsmiddelen als sojabonen (200 gram is genoeg voor 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), tarwebrood, pinda’s en halfvolle melk.