Calcium

Je kunt last krijgen van een calciumtekort als je nauwelijks melkproducten binnenkrijgt.

Van alle mineralen heb je van calcium het meest. Het is namelijk te vinden in je tanden en botten, maar ook in je bloed, zenuwcellen, lichaamsweefsels en andere vloeistoffen in je lichaam. Calcium is belangrijk voor je botopbouw en je gebit en natuurlijk het onderhoud daarvan. Daarnaast zorgt calcium voor een normale hartslag, omdat het een regulerende werking heeft op je bloeddruk. Bovendien speelt het een positieve rol bij de bloedstolling, zenuwimpulsoverdracht en bij iedere spierbeweging. Wanneer je te weinig calcium binnenkrijgt, loop je een verhoogd risico op botontkalking.

Calciumtekort
Risicofactoren voor calciumtekort zijn:
• mensen die lactose-intolerant zijn
• mensen die een melkallergie hebben
• mensen die onvoldoende vitamine D innemen
• spijsverteringsstoornissen

Symptomen van calciumtekort
Als je last hebt van een calciumtekort, dan zal je hier geen directe symptomen voor hebben. Dit komt omdat het lichaam er alles aan doet op de bloedspiegel in balans te houden. Het gevolg hiervan is dat je lichaam calcium uit je botten gaat gebruiken, omdat deze ook calcium bevatten. Dit kan leiden tot botontkalking. Als je calciumspiegel in het bloed aan de lage kant is, kun je wel last krijgen van bijvoorbeeld verwardheid of vergeetachtigheid. Ook kun je waanbeelden krijgen, spierkrampen, spierzwakte en zelfs hartritmestoornissen.

Oorzaken van calciumtekort
Voeding. Je kunt een calciumtekort hebben door onvoldoende voeding binnen te krijgen dat calcium bevat.
Darmziekte. Je darmen kunnen minder calcium opnemen door een aandoening in dit orgaan.
Vitamine D. Je hebt vitamine D nodig om calcium uit voedsel op te kunnen nemen.
Nierziekte. Je nieren kunnen overmatig calcium verliezen bij chronische nierinsufficiëntie.
Schildklieren. Door een aandoening aan je bijschildklieren kan de werking hiervan afnemen, waardoor je minder calcium in je lichaam opneemt.
Acute ziektebeelden. Wanneer je last krijg van een alvleesklierontsteking of een bloedvergiftiging, kan je calciumgehalte dalen.

Test voor calciumtekort
De symptomen in combinatie met levensstijl kunnen voor jou de doorslag geven om je calciumgehalte te testen. Je kunt hierbij je medische geschiedenis en je voedingspatroon in je overweging meenemen. Een bloedtest kan bepalen of je een calciumtekort hebt. Daarnaast wordt je bloed ook getest op vitamine D en het gehalte van je bijschildklierhormoon. Mocht je al lang een calciumtekort hebben, dan kun je met een DXA-scan vaststellen of je lijdt aan botontkalking.

Behandeling van een calciumtekort
Ten eerste kun je een calciumtekort zo veel mogelijk voorkomen door een gevarieerd voedingspatroon aan te houden. Er zijn veel voedingsmiddelen die deze mineraal bevatten, maar voornamelijk zuivelproducten zijn hierin een belangrijke factor. Daarnaast bevatten ook groene groenten, zoals broccoli, boerenkool, Chinese kool, raapstelen en paksoi een hoop calcium. Naast groenten en zuivelproducten, kun je gebruik maken van oesters en sardines in blik, of sojabonen, bessen, aardappelen of eigeel.

Naast het aanpassen van je voedingspatroon, kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van calciumtabletten. Ook kun je door de huisarts extra vitamine D voorgeschreven krijgen, zodat de opname van calcium in de darmen een stuk beter verloopt. Mocht je een zeer ernstige vorm van calciumtekort hebben, dan kan er zelfs een infuus bij je aangelegd worden, maar dit is zelden het geval.