Zo herken je een vitaminetekort aan jouw huid

Vitaminetekort Droge Huid

Voor alle vitaminen en mineralen bestaan er wel pillen. Mocht je de vitaminen niet binnenkrijgen via jouw voeding, dan kun je ze altijd bijslikken. Alleen hoe weet je nou dat je er niet genoeg van binnen krijgt? Met andere woorden, hoe herken je nou een vitaminetekort? We zetten een aantal symptomen voor je op een rijtje, zodat jij het kunt herkennen én oplossen. 

 

Een droge huid

Heb je vaak last van een droge huid? Grote kans dat je altijd hebt gedacht dat dit aan het weer ligt. Bij seizoensveranderingen kun je inderdaad last hebben van een drogere huid. Ook bij veroudering en uitdroging kun je last krijgen van een droge huid. Alleen kan een tekort aan vitaminen ook de oorzaak zijn. Het is het in ieder geval waard om te proberen. Bovendien is het ook makkelijk om hydratatie bijvoorbeeld te combineren met het slikken van extra vitaminen. 

Als je last hebt van een droge huid, dan is het goed om vitamine D bij te slikken. Deze vitamine is namelijk belangrijk voor de gezondheid van je huid. Daarom wordt ook altijd gezegd dat je genoeg naar buiten moet gaan elke dag. Vitamine D op je gezicht is namelijk belangrijk en goed voor je. Deze vitamine zorgt er onder andere voor dat je huidcellen groeien. 

Collageen bijslikken kan ook positieve effecten hebben op je huid. Het zou kunnen zorgen voor minder rimpels en voor een meer vochtige huid. Zo zie je er meteen veel gezonder uit. Goed om deze pillen in ieder geval in huis te halen.

Daarnaast is het innemen van extra vitamine C ook goed voor jouw huid. Het is namelijk een huidbeschermende antioxidant, die ook nog essentieel is bij de aanmaak van collageen. Het dagelijks slikken van vitamine C kan de huid verbeteren omdat het vochtverlies wordt verminderd. 

 

Schilferige huid of huiduitslag

Naast een droge huid, kun je ook last hebben van een schilferige huid of huiduitslag. Die uitslag kan zich uiten in bijvoorbeeld rode vlekken. Deze symptomen kunnen het gevolg zijn van verschillende oorzaken. Meestal is een vitamine gebrek een van de oorzaken. Alleen, welke vitamine mis je dan? 

Een tekort aan zink zou kunnen leiden tot rode vlekken bijvoorbeeld. Heb je juist last van uitslag op je huid? Dan kun je ook vitamine A, B7, D, E en K tekort komen. Ook de vitamine B2, B3 en B6 kunnen leiden tot een schilferige huid, huiduitslag, huidontstekingen en huidafwijkingen.

Kom er dus eerst achter welke klachten jij voornamelijk ervaart. Dan weet je ook beter welke vitamine je precies allemaal tekort komt. Wellicht dat je last hebt van meer symptomen, die toch allemaal aan vitamine tekort te herleiden zijn. Je kunt dan beter een vitaminetest doen om erachter te komen wat jouw symptomen vitamine tekort zijn. 

In dat geval is het ook beter om jouw voedingspatroon om te gooien. Anders heb je een dagtaak aan het slikken van vitamines. Als je genoeg gevarieerd eet, dan zou je veel vitamines al moeten krijgen. We denken namelijk vaak dat de meeste vitaminen in groenten en fruit zitten. Dat is niet het geval. Ook in andere producten zitten vitaminen en mineralen die jouw lichaam nodig heeft. Noten, granen en zalm zijn bijvoorbeeld mooie voorbeelden van producten waar je niet zonder kunt. 

Het beste is om de schijf van vijf erbij te pakken. Dat is een mooie richtlijn om een voedingspatroon samen te stellen. Grote kans dat je jezelf ineens een stuk gezonder gaat voelen. Hopelijk verdwijnen je symptomen dan ook als sneeuw voor de zon. Anders kun je altijd nog de vitaminen slikken, die uit de vitaminetest naar voren kwamen.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply