Koper

Een tekort aan koper kan ervoor zorgen dat het lichamelijke systeem van slag raakt. Het gebrek aan koper kan leiden tot onder andere bloedarmoede, osteoporose (de ontkalking van de botten) en het verminderen van de weerstand. Koper in het lichaam zorgt samen met ijzer voor de aanmaak van de rode bloedcellen. Ook zorgt koper voor het vormen van bot- en bindweefsel. Daarnaast wordt ook het pigment aangemaakt door middel van koper, en zorgt voldoende koper voor een goed afweersysteem.

De risicofactoren van een tekort aan koper
Een tekort aan koper komt eigenlijk maar zelden voor. Toch is het natuurlijk mogelijk om een tekort aan koper te hebben. Kopertekort komt voornamelijk voor bij jonge kinderen en mensen met een ontsteking van bijvoorbeeld de dikke darm of het darmkanaal. Een tekort aan koper kan komen door erfelijke aandoeningen, het te weinig innemen van koper in de dagelijkse voeding en door een overschot aan ijzer of zink. Een tekort aan koper kan leiden tot bloedarmoede, botontkalking en een verminderde weerstand. Het is dus belangrijk om het kopergehalte op peil te houden.

De symptomen van kopertekort
De symptomen van een tekort aan koper kunnen onder andere zijn: bloedarmoede, een verminderde weerstand, botontkalking en verminderde huidpigmentatie. Andere gevolgen van een tekort aan koper kunnen zijn het verlies van smaak en prikkelbaarheid. Vaak gaat kopertekort gepaard met een tekort aan ijzer. Een tekort aan ijzer kan weer leiden tot infectie, bloedarmoede en bot- en vaatziekten.

De oorzaken van koper tekort
Een tekort aan koper komt in Nederland eigenlijk maar zelden voor. Toch is het mogelijk om een tekort aan koper te hebben. Een tekort aan koper komt voornamelijk voor bij baby’s en bij mensen met een ontsteking aan onder andere de dikke darm en het darmkanaal.

Hoe test je het tekort aan koper?
Wanneer je vermoedt een tekort aan ijzer te hebben, is het mogelijk om een sporenelemententest te doen bij een klinisch chemisch laboratorium. Vaak is het de huisarts die je hier naar doorverwijst. De sporenelemententest test een tekort aan koper, zink, seleen en chroom. Bij deze test wordt er bloed bij je afgenomen. Het bloedplasma wordt vervolgens onderzocht en aan de hand van de test kunnen de doctoren je vertellen of je last hebt van een kopertekort. Wanneer je een tekort blijkt te hebben, zal het tekort kunnen worden aangevuld met behulp van een aangepast dieet.

De behandeling van kopertekort
Wanneer je een tekort aan koper hebt, is het mogelijk om het kopertekort weer te verhogen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om koperrijke voedingsmiddelen te eten. Koperrijke bronnen zijn onder andere cacao, zeevis, noten, graanproducten en schaal- en schelpdieren. Ook bevatten veel soorten groenten en fruit een kleine hoeveelheid aan koper. Daarnaast is het ook mogelijk om koperrijke voedingssupplementen tot je te nemen. Denk hierbij aan verschillende poeders, dranken en capsules die rijk zijn aan koper. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koper die een mens op een dag nodig heeft. is 1 milligram. Zwangere vrouwen hebben meer koper nodig. Zij moeten per dag ongeveer uitkomen op een koperinname van 1,2 of 1,3 milligram.