Vitamine K

We hebben vitamine K onder andere nodig voor de aanmaak van stollingsfactoren in de lever. Dit zijn eiwitten die betrokken zijn bij de bloedstolling.

Bij te weinig vitamine K werkt deze stolling niet naar behoren, wat kan zorgen voor langdurige bloedingen.

Vitamine K is daarnaast ook belangrijk voor de aanmaak van sterke botten.

We krijgen deze vitamine binnen via de voeding. Vitamine K vinden we in melkproducten, eieren, vlees en bladgroenten. Vitamine K is in vet oplosbaar, waardoor het gemakkelijk op te nemen is in het lichaam. Ook wordt vitamine K door onze darmbacteriën aangemaakt.

Er is geen norm voor de dagelijkse hoeveelheid die we zouden moeten innemen. Het is ook niet bekend wat de bovengrens is voor vitamine K inname. Maar een tekort aan vitamine K heeft vertraagde bloedstolling tot gevolg.

Oorzaken van een vitamine K tekort
We nemen vitamine K voornamelijk op uit voedsel aangezien vitamine K een in vet-oplosbare vitamine is. Ook wordt het in onze darmen aangemaakt.

Een oorzaak van een vitamine K tekort kan een gestoorde opname van vetten in de darm zijn. Dit komt voor bij mensen die leiden aan aandoeningen, zoals coeliakie en cystische fibrose.

Ook na een darmoperatie kunnen mensen te maken krijgen met een vitamine K tekort.

Langdurig gebruik van antibiotica, wat ervoor zorgt dat normale bacteriën in de darm verminderen, kan ook zorgen voor een verminderde aanmaak van vitamine K.

Vitamine K tekort komt daarnaast ook voor bij ernstige leveraandoeningen, zoals levercirrose, waarbij er een verhoogde behoefte is aan vitamine K.

Sommige antistollingsmiddelen gaan de werking van vitamine K tegen, wat dus ook kan leiden tot een tekort.

Daarnaast kan ook een tekort ontstaan door een onvoldoende gevarieerd eetpatroon waarbij te weinig vitamine K wordt ingenomen door middel van voedsel.

Ook na de geboorte wordt aan kinderen vitamine K toegediend, aangezien zij dit vanuit de baarmoeder niet krijgen toegediend en ook zelf nog geen vitamine K kunnen aanmaken.

Hoe merk ik een vitamine K tekort?
Wie last heeft van een vitamine K tekort, heeft erg snel last van blauwe plekken.

Ook een wond zal lang nabloeden.

Bloedingen kunnen ook spontaan optreden. Denk hierbij aan een bloedneus, een tandvleesbloeding of bloed in urine of ontlasting.

Een zeer gevaarlijk verschijnsel van het vitamine K tekort is een spontane hersenbloeding.

Ook een maag of blaasbloeding kan ernstig verlopen.

Let ook op voor bloedarmoede. Dit kan namelijk gemakkelijk ontstaan door herhaaldelijke bloedingen.

Bij pasgeborenen kunnen ook acute hersenbloedingen voorkomen. Deze spoedeisende aandoening kan dodelijk zijn.

Vaststellen van Vitamine K tekort en behandeling
Wanneer je last hebt van bovengenoemde klachten die kunnen duiden op vitamine K tekort, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Een arts kan namelijk met lichamelijk onderzoek een stellingsstoornis vaststellen.

In het bloed kan de stolling verder onderzocht worden en onderzoek worden gedaan naar het vitamine K gehalte in het lichaam.

Wie last heeft van een vitamine K tekort krijg vervolgens vitamine K druppels.

Bij ernstige bloedingen kan vitamine K ook worden toegediend door middel van injecties.

De arts kan via de vloedbaan stollingsfactoren toedienen en bij een zware bloeding kan ook sprake zijn van een bloedtransfusie.

Mensen die bloedverdunners en antistollingsmiddelen gebruiken, moeten geen extra vitamine K druppels innemen. Vitamine K kan namelijk invloed hebben op de werking van antistollingsmiddelen.