Vitamine C

Vitamine C staat ook bekend als ascorbinezuur en is erg belangrijk voor ons lichaam.

Wanneer je te kampen hebt met een vitamine C tekort, ligt dat waarschijnlijk voornamelijk aan je voedingspatroon.

We halen vitamine C voornamelijk uit groente en fruit, zoals sinaasappels en ander citrusfruit, koolsoorten, kiwi’s en bessen.

Vitamine C helpt onze weerstand op peil te houden en zorgt voor een goede opname van ijzer in het lichaam. Ook voor gezonde botten en tanden is de inname van voldoende vitamine C belangrijk.

Ook beschermt vitamine C het lichaam tegen antioxidanten, die mede verantwoordelijk zijn voor de veroudering van ons lichaam.

Een langdurig gebrek van vitamine C kan leiden tot scheurbuik, afgeleid van het Latijnse woord Scorbus. Ascorbinezuur betekent letterlijk ‘tegen scheurbuik’. Door gebrek aan verse groenten en fruit kwam scheurbuik in het verleden voornamelijk voor op schepen die lang onderweg waren.

Hoe voorkom ik een vitamine C tekort?
Je lichaam maakt zelf geen vitamine C aan en dus moet je zorgen voor voldoende vitamine C uit voeding.

Volwassenen hebben zo’n 70 mg vitamine C per dag nodig.

Vitamine C kunnen we verkrijgen door groente, fruit en aardappelen te eten.

Een tekort aan vitamine C wordt dus veroorzaakt door een ongezond en onvoldoende gevarieerd voedingspatroon. Zorg daarom voor voldoende fruit en groente in je eetpatroon.

Om de vitamine C in je groente zoveel mogelijk te behouden, is het raadzaam om de groenten te koken in zo min mogelijk water en niet langer dan nodig.

Mensen die veel alcohol drinken, hebben daarnaast een grotere kans op een vitamine C tekort.

Hoe merk ik dat ik te weinig vitamine C inneem?
Een vitamine C tekort kwam vroeger erg vaak voor tijdens de ontdekkingsreizen en de verre handelsreizen met schepen. Tegenwoordig komt een vitamine C tekort amper voor.

In ons hedendaagse voedingspatroon zit over het algemeen voldoende vitamine C.

Het lichaam kan daarnaast een voorraad opbouwen voor minimaal 3 maanden.

Een tekort merk je vooral aan een aantal klachten die kunnen duiden op te weinig vitamine C. Een belangrijk verschijnsel is een verminderde weerstand. Mensen met een vitamine C tekort kunnen daarnaast ook gewicht verliezen en vermoeid zijn. Ook gewrichtsklachten kunnen duiden op een tekort aan vitamine C. Tevens problemen met de opbouw van bindweefsel en slechte wondgenezing kunnen duiden op een vitamine C tekort.

Een vitamine C tekort kan dus leiden tot verminderde weerstand en slechte wondgenezing en uiteindelijk ook tot scheurbuik. Dit komt voor bij extreem vitamine C tekort.

Scheurbuik kan naast gewichtsverlies, slapeloosheid en grote vermoeidheid ook worden opgemerkt door tandvleesbloedingen. Uiteindelijk kunnen de tanden zelfs uitvallen wat zorgt voor nog slechter tandvlees. Men merkt dit aan zwellingen en bloedingen op het tandvlees.

Ook kunnen petechiën (kleine rode of paarse puntvormige huidbloedingen die worden veroorzaakt door zeer kleine oppervlakkige bloeduitstortingen) voorkomen, voornamelijk op de onderbenen.

Slappe, stijve en pijnlijke ledematen kunnen ook duiden op scheurbuik. Een ander belangrijk symptoom van scheurbuik is inwendige bloedingen. Scheurbuik kan uiteindelijk dodelijk zijn, maar het innemen van voldoende vitamine C is een zeer gemakkelijke behandeling voor scheurbuik.