Belangrijke feitjes die jij moet weten

Water Drinken

We zijn massaal bezig met een gezonde levensstijl op te pakken en ons vitamine tekort weg te werken. Alleen zijn er ook een paar belangrijke feitjes die je moet weten. Er zijn namelijk ook zaken waar je rekening mee moet houden met je gezonde levensstijl. Want is water drinken wel echt zo gezond bijvoorbeeld? Dat lees je onder andere in dit artikel.

 

Voorzichtig met water 

We noemen vaak de gevolgen van te weinig drinken, omdat dit kan leiden tot uitdroging. Daarom moet je in de zomer ook extra veel drinken, omdat je veel vocht verliest door het zweten. 2 liter water wordt vaak als uitgangspunt genomen. Dat is de hoeveelheid water dat zo ongeveer ieder mens binnen moet krijgen.

Alleen wist je ook dat te veel water drinken juist slecht voor je is? Te veel water kan namelijk leiden tot hyponatriëmie. Dat is een mooi woord voor overdrydatie en een watervergiftiging. Dit kan leiden tot hoofdpijn en misselijkheid, maar kan je ook in coma brengen. 

Hyponatriëmie ontstaat als er te veel water in je lichaam aanwezig is. Dat kan alleen als je te veel water drinkt en tegelijkertijd te weinig vocht verliest. De verhouding van water en natrium in je bloed is dan simpelweg verstoord. Hoewel watervergiftiging niet heel vaak voorkomt is het toch goed om hiervan bewust te zijn. 

 

Appeltje voor de dorst

We kennen allemaal de uitspraak ‘appeltje voor de dorst’. Dat kun je ook heel letterlijk nemen. Een appel kan namelijk echt de dorst lessen. Het grootste gedeelte van een appel bestaat namelijk uit water. Als je niet van water houdt is het dan ook een mooi alternatief. 

Appels zijn sowieso heel gezond voor je. Een appel bevat weinig calorieën en bevat veel goede stoffen. In een appel zitten namelijk veel antioxidanten en deze stofjes werken ontstekingsremmend. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekte bijvoorbeeld verlaagd. Ook zal het de kans op overlijden en kanker moeten verlagen, mits je er voldoende van inneemt. 

Naast deze ontstekingsremmende stofjes bevatten appels ook veel vezels. Deze zorgen er weer voor dat je darmflora en stoelgang op orde is. Bovendien bevat een appel ook vitamine C. Al moet je wel nog meer van deze vitamine binnen krijgen om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen. 

Alhoewel een appel enorm gezond is voor je, geldt het wel dat je moet variëren met fruitsoorten. Het is beter om verschillende soorten fruit per dag te eten. Gelukkig is fruit te allen tijde gezond, mits je daar ook weer niet te veel van neemt.

 

Te veel is slecht

Alles waar te voor slecht is per definitie al slecht. Dat geldt voor te veel eten, te weinig drinken, maar ook voor teveel vitaminen. We zijn al snel geneigd om vitamines te slikken als je niet lekker in je vel zit. Je kunt je natuurlijk wat slechter voelen als je niet voldoende vitamines binnenkrijgt. Alleen is het wel altijd aan te raden om te testen of het daaraan ligt. Doe bijvoorbeeld een vitaminetest of ga eens langs bij je dokter. Als je echt vitaminen te kort komt is dat namelijk aan te tonen in je bloed.

Zelf aan de slag gaan met vitamines slikken, zonder te weten of dat je tekort komt is namelijk niet aan te raden. Het kan namelijk voor serieuze bijwerkingen zorgen. Het kan bijvoorbeeld leiden tot darmklachten en een overbelasting van je nieren. Ook loop je het risico dat je een afwijking aan het zenuwstelsel creëert. Een ander risico is dat je geheugen en denken verslechtert. Daarom is het zo belangrijk om je aan de behoeften van jouw lichaam te houden.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply