Deze vitaminen komen mensen vaak tekort

Vitaminetekort

We hebben allemaal weleens onze dag niet en kunnen ook allemaal een keer ziek worden. Als griep in de lucht hangt, dan kun je het natuurlijk zomaar oplopen. Alleen wist je dat sommige symptomen ook een teken zijn van een vitaminen- of mineralen tekort? Lees hieronder welke vitaminen en mineralen wij mensen vaak tekortkomen. Wellicht herken jij de symptomen en weet je vanaf nu wat je meer moet binnenkrijgen via voeding of supplementen.

Vitamine D tekort

In Nederland en België schijnt niet heel het jaar de zon. Dat is wel de belangrijkste bron, waar we vitamine D uit kunnen halen. Dat veel mensen een tekort hebben, dat is dan ook niet zo gek. Toch is vitamine D heel belangrijk voor ons lichaam. Je zult de gevolgen op korte termijn niet zo merken, maar op de lange termijn kun je er echt last van krijgen.

De gevolgen zijn onder andere botontkalking, een verminderde spierfunctie en een slechte werking van het immuunsysteem. Bij kinderen kan het zelfs leiden tot een groeiachterstand. In de koudere maanden, moet je dan ook des te meer vitamine D uit je voeding halen. Voornamelijk nu je weet hoe belangrijk het is. 

Eet voornamelijk vette vis, zoals zalm, makreel en forel bijvoorbeeld. In boter en bak- en braadproducten is vaak ook al vitamine D toegevoegd. Voor kinderen zijn er ook gelukkig genoeg producten waar vitamine D in zit. Denk hierbij aan opvolgmelk en bepaalde verrijkte zuivelproducten. 

Tekort aan vitamine B12

Naast vitamine D hebben veel mensen ook een tekort aan vitamine B12. Dit komt vooral doordat ons lichaam niet in staat is om deze vitamine aan te maken. We moeten vitamine B12 dus volledig uit onze voeding zien te halen. Voor sommige mensen schijnt dat nogal een uitdaging te zijn. 

Vitamine B12 is nodig voor de bloedaanmaak in je lichaam. Bovendien hebben je hersenen en zenuwen deze vitamine nodig om goed te werken. Daarnaast heeft elke cel in jouw lichaam dit stofje ook nodig. Als je een tekort aan vitamine B12 hebt, dan ga je dat echt merken. Bij ouderen worden de gevolgen meestal aan ouderdom gewijd. Terwijl dat niet altijd zo hoeft te zijn.

Sommige ouderen zouden minder last kunnen hebben van hun klachten als ze genoeg vitamine B12 binnen zouden krijgen. Een van de symptomen van het tekort zijn bijvoorbeeld tintelingen, concentratiestoornissen, geheugenproblemen en vermoeidheidsklachten. Herken je deze symptomen? Dan kan het zomaar zijn dat jij te weinig van deze vitamine binnenkrijgt. 

Naast ouderdom, worden de symptomen ook in verband gebracht met bloedarmoede en alzheimer. Dit komt ook doordat je een licht gevoel in je hoofd kan ervaren door een tekort aan vitamine B12. Daarom is het goed om nu al jouw ouders en/of opa en oma in de gaten te houden. De symptomen die ze op latere leeftijd kunnen krijgen, kunnen wellicht nog voorkomen worden. Het is natuurlijk altijd het proberen waard.

Zorg er daarom voor dat je veel vlees, zuivelproducten en vis eet. Schelpen en mosselen bevatten bijvoorbeeld veel vitamine B12. Een stuk rundvlees is bijvoorbeeld genoeg om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen. Ben je vegetarisch of veganistisch? Dan heb je natuurlijk automatisch een vitamine B12 tekort. Voor vegetariërs zijn er dan nog zuivelproducten, maar ook dat is vaak niet genoeg. 

Weet je van jezelf dat je weinig of geen vlees, vis en zuivelproducten eet? Dan is het goed om te beginnen met supplementen. Je moet namelijk wel aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komen. Je weet immers wat de gevolgen kunnen zijn. Beter voorkomen dan genezen natuurlijk. Herken je de symptomen bij een ander? Vraag dan ook eens naar hun voedingsinname.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply