Natrium

Natrium is een belangrijk mineraal dat ervoor zorgt dat het lichaam goed functioneert. Natrium en kalium zorgen er samen namelijk voor dat de vochthuishouding in balans blijft. Daarnaast is natrium ook een belangrijk onderdeel bij de werking van zenuwen en spieren. Een tekort aan natrium komt over het algemeen maar weinig voor, aangezien natrium in bijna alle voedingsmiddelen zit.

De risico’s van een tekort aan natrium
Een tekort aan natrium komt in Nederland niet vaak voor. Toch is het mogelijk om een tekort aan het mineraal te hebben. Wanneer je een tekort hebt aan natrium, ben je vatbaarder. Een natriumtekort kan leiden tot het breken van botten, en de kans dat je valt, wordt vergroot. Daarnaast is het ook mogelijk om een overschot aan natrium binnen te krijgen door bijvoorbeeld een overschot aan zout in te nemen. Een overschot aan natrium vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

De symptomen van natriumtekort
Een tekort aan natrium kan leiden tot uitdroging. Het lichaam heeft in dit geval veel zout verloren door bijvoorbeeld koorts, diarree en overgeven. De symptomen van uitdroging kunnen zijn: een lage bloeddruk, hartritmestoornissen, misselijkheid, sufheid, spierkrampen en vaatkrampen. Deze symptomen kunnen op verschillende manieren worden verholpen. Hierover kan je meer verder lezen in de paragraaf over behandelingen.

De oorzaken van natriumtekort
Een tekort aan natrium kan worden veroorzaakt door transpiratie, wat als gevolg kan hebben dat je last krijgt van uitdrogingsverschijnselen. Ook kan natrium ontstaan wanneer je langdurig ziek bent. Koorts, braken, diarree en bloedverlies kunnen ervoor zorgen dat je een tekort aan natrium binnenkrijgt en/of houdt. Het is in dit geval verstandig om veel water in combinatie met zout te drinken. Het is dus verstandig om producten als ORS binnen te krijgen. ORS is een poeder dat gemengd kan worden met water. Dit poeder bevat zouten en suikers waar het lichaam op dat moment een tekort aan heeft.

Hoe test je een tekort aan natrium?
Wanneer je een tekort aan natrium wilt testen, zal je naar de huisarts moeten gaan. De huisarts verwijst je vervolgens weer door naar het klinisch chemisch laboratorium. Het klinisch chemisch laboratorium kan je vervolgens testen op een tekort aan natrium. Bij de test zal er bloed of urine af worden genomen en dit wordt vervolgens getest op de hoeveelheid natrium. Wanneer je minder dan 135 mmo/L aan natrium in je bloed hebt, betekent dit dat je een tekort aan natrium hebt. Een tekort aan natrium kan schadelijk zijn voor het lichaam. Iemand met een natriumtekort kan moe zijn. Wanneer het tekort ernstige vormen aanneemt, is het zelfs mogelijk om in coma te raken.

Hoe behandel je een tekort aan natrium?
Een tekort aan natrium komt eigenlijk maar zelden voor in Nederland, omdat veel voedingsmiddelen natrium bevatten. Wanneer je last hebt van een natriumtekort, kan je meer zout toevoegen aan je eten, omdat dit veel natrium bevat. Voedingsmiddelen die veel zout bevatten, zijn onder andere vleeswaren, ingeblikte soepen en fruit. Overige voedingsmiddelen, zoals fruit en groenten, bevatten daarentegen maar weinig natrium.