Mangaan

Mangaan is een belangrijke mineraal voor het lichaam. Mangaan is vooral belangrijk om andere voedingscomponenten beter op te nemen in het lichaam. Een tekort aan mangaan kan leiden tot verschillende symptomen. Eén van de belangrijkste symptomen is het verliezen van je haarkleur. Wanneer je een tekort van dit mineraal hebt, is het belangrijk om je voedingspatroon hierop aan te passen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om mangaan houdende producten toe te voegen aan je voeding, zodat je lichaam de mangaan in het vervolg beter op zal nemen. Speltbrood en zilvervliesrijst zijn producten die ervoor zorgen dat het mangaan beter op wordt genomen.

De risicofactoren bij een mangaantekort
Een tekort aan mangaan leidt bij dieren tot een verminderde groei, skeletafwijkingen, een verminderde voortplantingsfunctie en verminderd glucosetolerantie. Wat de specifieke effecten van het mangaantekort zijn op de mens, is nog onbekend. Het is wel bekend dat een overschot aan ijzer, fosfor en calcium negatieve effecten kunnen hebben op de opname van mangaan.

De symptomen van een tekort aan mangaan
Mangaan is over het algemeen goed voor het verwerken van biotine, thiamine en vitamine C. Daarnaast zorgt mangaan voor een goed cholesterolgehalte en houdt het de bloedsuikerniveaus constant. Ook de schildklier werkt goed met behulp van voldoende mangaan in het lichaam. Wanneer het lichaam onvoldoende mangaan binnenkrijgt, zullen er verschillende symptomen ontstaan. Enkele van deze symptomen zijn het verlies van haarkleur, misselijkheid, overgeven, duizeligheid, huiduitslag, hartkloppingen en geheugenverlies. Een tekort aan mangaan is een ernstig probleem en hier moet dan ook serieus mee om worden gegaan.

De oorzaken van het tekort
Een tekort aan mangaan kan worden gecreëerd wanneer iemand onvoldoende producten met mangaan binnenkrijgt. Op zich is het mangaantekort gemakkelijk te verhelpen door voedingsmiddelen te eten die veel mangaan bevatten. Enkele van deze voedingsmiddelen zijn speltbrood, volkorenrijst, avocado, noten, zaden, zeewier, eigeel, erwten, groene bladgroenten en thee.

Hoe test je een tekort aan mangaan?
Met een SKB bloedtest is het gemakkelijk om de hoeveelheid mangaan in het lichaam te testen. Bij deze bloedtest hoeven de doctoren slechts een kleine hoeveelheid bloed af te nemen. Dit wordt dan ook gedaan met behulp van een vingerprik. Het bloed dat is afgenomen, wordt vervolgens verdeeld over drie verschillende glasplaatjes. De SKB-test test verschillende verstoringen van het lichaam. Zo wijst deze test ook uit of je lever of nieren zijn ontstoken, of je ontstekingen of verstoringen hebt en of bepaalde mineralen voldoende zijn opgenomen in het lichaam.

Hoe behandel je een tekort?
Wanneer je een tekort hebt aan mangaan is het verstandig om naar de fysiotherapeut of de huisarts te gaan. Daarnaast is het ook niet onverstandig om op zoek te gaan naar producten in de supermarkt die veel mangaan bevatten. Producten als avocado, zeewier, noten en zaden, en volkoren producten bevatten veel mangaan. Daarnaast kan het product ook gevonden worden in thee, bosbessen, peulvruchten, erwten, groene bladgroenten, eigeel en ananas. Het is dus vrij gemakkelijk om het tekort aan mangaan weer aan te vullen.