Fosfor

Fosfor is een mineraal dat er onder andere voor zorgt dat de botten en de tanden stevigheid krijgen. Fosfor is bijvoorbeeld te vinden in zuivelproducten, vis, vlees, volkoren producten en peulvruchten. In Nederland komt een tekort aan fosfor over het algemeen maar weinig voor. Toch is het mogelijk te weinig fosfor binnen te krijgen. Een tekort aan fosfor kan leiden tot onder andere verwardheid, spraakproblemen en pijn in botten, spieren en gewrichten. Het is dus belangrijk om het fosforlevel op peil te houden.

Het risico van te weinig fosfor
Een tekort aan fosfor komt eigenlijk maar weinig voor. Een tekort aan fosfor wordt vooral veroorzaakt door medicijngebruik of ziektes. De risico’s van een tekort aan fosfor kunnen een grote impact hebben. Zo kan een tekort aan fosfor zorgen voor misselijkheid, nierstenen, een slap gevoel of zelfs verwardheid. Het is dus belangrijk om het fosforniveau op peil te houden. Wanneer je last hebt van een verkeerd fosfor niveau, is het verstandig om met de dokter of arts te gaan praten.

De symptomen van een fosfortekort
In Nederland komt een tekort aan fosfor slechts zelden voor. Dit komt onder andere omdat fosfor te vinden is in veel verschillende voedingsmiddelen. De kans dat je een tekort aan fosfor oploopt, is echter een stuk groter wanneer je veel gebruik maakt van medicijnen. Een grote hoeveelheid aan medicijnen, zoals maagzuurremmers, kunnen leiden tot een tekort aan fosfor. Een fosfortekort kan ernstige gevolgen hebben. Enkele van de symptomen die men kan krijgen bij een fosfortekort zijn: een slap gevoel, prikkelbaarheid, concentratieverlies, verwardheid of zelfs nierstenen.

De oorzaken van een onvoldoende fosfor inname
Een tekort aan fosfor wordt eigenlijk maar zelden veroorzaakt door voeding. Fosfor zit namelijk in veel verschillende voedingsmiddelen en een tekort aan fosfor komt dan ook in Nederland maar weinig voor. Wel kan een tekort aan fosfor worden veroorzaakt door een grote hoeveelheid medicijnen. Medicijnen als maagzuurremmers kunnen leiden tot een tekort aan fosfor.

Hoe test je een tekort aan fosfor?
Een tekort aan fosfor kan worden getest bij het klinisch chemisch laboratorium. Wanneer je last hebt van verschijnselen die kunnen zijn veroorzaakt door fosfor, zal de dokter je doorverwijzen naar het laboratorium. Bij het laboratorium kunnen ze het fosfortekort op twee manieren testen: door middel van een bloedtest of door het testen van 24-uurs urine. Een normaal fosfaatgehalte moet tussen de 0,8 en 1,5 mmol/L zijn. Wanneer je mmol/L lager is dan 0,8 betekent het dat je een tekort aan fosfor hebt. Wanneer uw mmol/L hoger is dan 1,5 heb je een overschot aan fosfor.

Hoe behandel je een tekort aan fosfor?
Een tekort aan fosfor komt eigenlijk nauwelijks voor bij gezonde mensen. Een tekort aan fosfor wordt voornamelijk veroorzaakt door ziektes of een overschot aan medicijnen. Wanneer je last hebt van een tekort (of overschot) aan fosfor is het belangrijk om met medisch specialisten te gaan praten. De dokter of arts kan je verder helpen bij het op peil houden van je fosforniveau.