Jodium

Jodium is een belangrijk mineraal dat zorgt voor de aanmaak van schildklierhormonen. Deze schildklierhormonen zijn belangrijk voor de werking van de stofwisseling. Een tekort aan dit hormoon kan leiden tot verschillende symptomen en klachten. In Nederland komt een tekort aan jodium steeds minder voor, omdat Nederland een ‘jodiumbeleid’ heeft doorgevoerd. De Nederlandse bakkers voegen jodium toe aan het bakkerszout. Toch blijft het jodiumtekort over heel de wereld een ernstig probleem. Zo heeft gezondheidsorganisatie WHO aangegeven dat het tekort aan jodium wereldwijd een probleem is.

Het risico van jodiumtekort
Een jodiumtekort kan vooral bij kleinere kinderen erg schadelijk zijn. Kleine kinderen kunnen namelijk een groeiachterstand oplopen of zijn minder capabel om te leren. Over het algemeen heeft het lichaam een jodiumvoorraad in de schildklier, waardoor een tekort aan jodium vaak pas laat wordt opgemerkt. Mensen die maar weinig brood eten en geen zout tot zich nemen dat jodium bevat, hebben een grotere kans om een tekort aan jodium op te bouwen. In dit geval is het mogelijk dat de schildklier trager gaat werken of dat deze zelfs gaat opzwellen.

De symptomen van een tekort aan jodium
Een tekort aan jodium kan vele oorzaken hebben. Zo kan iemand met een jodiumtekort last krijgen van vermoeidheid, overgevoeligheid voor kou, haaruitval, depressiviteit, bizarre gewichtstoename, spierpijn, geheugenverlies en nog vele andere symptomen. Het tekort aan jodium kan een grote impact hebben op iemands leven. Het is dan ook belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen door bijvoorbeeld brood of zout met jodium te nuttigen. Het is ook mogelijk om een overschot aan jodium te hebben. Het lichaam kan een overschot aan jodium overigens erg goed aan. Het overschot aan jodium wordt namelijk gewoon via de urine het lichaam uitgevoerd.

Hoe test je een tekort aan jodium?
Het is mogelijk om een tekort aan jodium te testen via de zogenaamde Jodium-belastingtest. Bij deze test wordt 24-uurs urine getest. Deze test wordt in Nederland door het CCG uitgevoerd. Een gemiddeld hoeveelheid aan jodium voor een volwassene is een dagelijkse hoeveelheid van 150 microgram. Kinderen moeten een hoeveelheid van 50 tot 120 microgram tot zich nemen. Zwangere vrouwen hebben daarentegen een grotere hoeveelheid nodig: zij moeten namelijk aan een dagelijkse hoeveelheid van 200 microgram komen.

Hoe behandel van een jodium tekort?
Wanneer je een tekort hebt aan jodium, zal je hier je voeding op aan moeten passen. Het lichaam maakt van zichzelf geen jodium aan, waardoor we de jodium uit onze voeding moeten halen. De belangrijkste voedingsmiddelen die jodium bevatten, zijn zeegroenten zoals mos, zeewier en producten die hiervan gemaakt zijn. Ook vis is rijk aan jodium, maar helaas bevat vis veel kwik waardoor het jodiumgehalte weer wordt verminderd. Het is daarom belangrijk om vooral vette vis te eten. Ook zijn groenten die dichtbij de weilanden en zee groeien een belangrijke bron van jodium. Het komt overigens ook voor dat het vee deze groenten eet, wat er vervolgens weer voor zorgt dat er jodium in het vlees terecht komt.