Zink

Je loopt risico op een zinktekort als je niet gevarieerd eet en dan kun je last krijgen van bijvoorbeeld een verminderde afweer, nachtblindheid en afwijkingen aan je huid, slijmvliezen en je skelet.

Zink is een belangrijk spoorelement dat betrokken is bij verschillende lichamelijke processen en voornamelijk te vinden is in eiwitrijke producten. Het wordt een spoorelement genoemd, omdat we er maar zeer weinig van nodig hebben. Het helpt je met het genezen van wonden en het verbetert je immuunsysteem, celdeling, celgroei en het is positief voor je smaak en reuk. Zink is een mineraal dat gunstig is voor je stofwisseling. Het is haast onmogelijk om via je voedingspatroon te veel zink in je lichaam te krijgen. In ontwikkelingslanden komt een zinktekort veel vaker voor dan in ontwikkelde landen.

Zinktekort
Risicofactoren voor een zinktekort zijn:
• rokers
• alcoholisten
• vegetariërs
• chronische aandoeningen (bijvoorbeeld nier- en leveraandoeningen)

Symptomen van zinktekort
Hoewel een zinktekort in Nederland zeer zeldzaam is, heeft het natuurlijk wel symptomen. Zo kan het zijn dat je reuk en smaak sterk achteruitgaat en je last krijgt van nachtblindheid. Ook kun je afwijkingen krijgen aan je huid, slijmvliezen en skelet. Bovendien kan je afweer tegen infecties kan verslechteren. Mannen die last hebben van een zinktekort kunnen problemen krijgen van het libido en zelfs met vruchtbaarheid. Vrouwen krijgen eventueel last van een verstoorde menstruatiecyclus. Bovenop dit alles kan het zijn dat je haar uitvalt, je eetlust vermindert en wondjes minder snel genezen.

Oorzaken van zinktekort
Verminderd aanbod. Een zinktekort ontstaat meestal doordat je te weinig van dit mineraal binnenkrijgt.
Darmaandoening. Een ziekte aan dit orgaan kan ervoor zorgen dat je minder zink binnen krijgt via de darmwand.
Erfelijke aandoening. Als de ziekte van Danbolt in je familie zit, loop je een verhoogd risico op zinktekort.

Test voor zinktekort
Met behulp van een bloedtest bij de dokter kun je je zinkgehalte bepalen. Toch kan het zijn dat de uitslag hiervan niet helemaal juist is. Het kan aangeven dat je lichaam over voldoende zink beschikt, terwijl er in feite wel een tekort is.

Behandeling van een zinktekort
Als je via voeding je zinkgehalte op peil wilt houden, dan kun je het beste rekening houden met de voedingsmiddelen die ook veel eiwitten bevatten. Je kunt er namelijk vanuit gaan dat deze producten ook zink bevatten. Zink komt namelijk maar in hele kleine hoeveelheden voor in veel voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan producten, zoals rundvlees, varkensvlees, kip, kalkoen, mosselen, zalm, krab en kreeft. Naast vlees, schaal- en schelpdieren, kun je zink ook vinden in verschillen zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt, of in pinda’s, bonen, volkoren brood, aardappelen, bruine rijst en pompoenpitten.

Naast je voedingspatroon veranderen, kun je er ook voor kiezen om supplementen te slikken die je zinkgehalte op peil brengen. Je kunt ook denken aan pillen waarin vitaminen en mineralen gecombineerd worden. Let er wel op dat je de maximale dosis van een supplement niet overschrijdt. Te veel van iets is ook niet goed en een te hoge dosis zink kan leiden tot een kopertekort en koper is een ander belangrijk spoorelement.