Vitaminetekort

Deze vitaminen komen mensen vaak tekort

We hebben allemaal weleens onze dag niet en kunnen ook allemaal een keer ziek worden. Als griep in de lucht hangt, dan kun je het natuurlijk zomaar oplopen. Alleen wist je dat sommige symptomen ook een teken zijn van een vitaminen- of mineralen tekort? Lees hieronder welke vitaminen en mineralen wij mensen vaak tekortkomen. Wellicht herken jij de symptomen en weet je vanaf nu wat je meer moet binnenkrijgen via voeding of supplementen.

Vitamine D tekort

In Nederland en België schijnt niet heel het jaar de zon. Dat is wel de belangrijkste bron, waar we vitamine D uit kunnen halen. Dat veel mensen een tekort hebben, dat is dan ook niet zo gek. Toch is vitamine D heel belangrijk voor ons lichaam. Je zult de gevolgen op korte termijn niet zo merken, maar op de lange termijn kun je er echt last van krijgen.

De gevolgen zijn onder andere botontkalking, een verminderde spierfunctie en een slechte werking van het immuunsysteem. Bij kinderen kan het zelfs leiden tot een groeiachterstand. In de koudere maanden, moet je dan ook des te meer vitamine D uit je voeding halen. Voornamelijk nu je weet hoe belangrijk het is. 

Eet voornamelijk vette vis, zoals zalm, makreel en forel bijvoorbeeld. In boter en bak- en braadproducten is vaak ook al vitamine D toegevoegd. Voor kinderen zijn er ook gelukkig genoeg producten waar vitamine D in zit. Denk hierbij aan opvolgmelk en bepaalde verrijkte zuivelproducten. 

Tekort aan vitamine B12

Naast vitamine D hebben veel mensen ook een tekort aan vitamine B12. Dit komt vooral doordat ons lichaam niet in staat is om deze vitamine aan te maken. We moeten vitamine B12 dus volledig uit onze voeding zien te halen. Voor sommige mensen schijnt dat nogal een uitdaging te zijn. 

Vitamine B12 is nodig voor de bloedaanmaak in je lichaam. Bovendien hebben je hersenen en zenuwen deze vitamine nodig om goed te werken. Daarnaast heeft elke cel in jouw lichaam dit stofje ook nodig. Als je een tekort aan vitamine B12 hebt, dan ga je dat echt merken. Bij ouderen worden de gevolgen meestal aan ouderdom gewijd. Terwijl dat niet altijd zo hoeft te zijn.

Sommige ouderen zouden minder last kunnen hebben van hun klachten als ze genoeg vitamine B12 binnen zouden krijgen. Een van de symptomen van het tekort zijn bijvoorbeeld tintelingen, concentratiestoornissen, geheugenproblemen en vermoeidheidsklachten. Herken je deze symptomen? Dan kan het zomaar zijn dat jij te weinig van deze vitamine binnenkrijgt. 

Naast ouderdom, worden de symptomen ook in verband gebracht met bloedarmoede en alzheimer. Dit komt ook doordat je een licht gevoel in je hoofd kan ervaren door een tekort aan vitamine B12. Daarom is het goed om nu al jouw ouders en/of opa en oma in de gaten te houden. De symptomen die ze op latere leeftijd kunnen krijgen, kunnen wellicht nog voorkomen worden. Het is natuurlijk altijd het proberen waard.

Zorg er daarom voor dat je veel vlees, zuivelproducten en vis eet. Schelpen en mosselen bevatten bijvoorbeeld veel vitamine B12. Een stuk rundvlees is bijvoorbeeld genoeg om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen. Ben je vegetarisch of veganistisch? Dan heb je natuurlijk automatisch een vitamine B12 tekort. Voor vegetariërs zijn er dan nog zuivelproducten, maar ook dat is vaak niet genoeg. 

Weet je van jezelf dat je weinig of geen vlees, vis en zuivelproducten eet? Dan is het goed om te beginnen met supplementen. Je moet namelijk wel aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komen. Je weet immers wat de gevolgen kunnen zijn. Beter voorkomen dan genezen natuurlijk. Herken je de symptomen bij een ander? Vraag dan ook eens naar hun voedingsinname.

Water Drinken

Belangrijke feitjes die jij moet weten

We zijn massaal bezig met een gezonde levensstijl op te pakken en ons vitamine tekort weg te werken. Alleen zijn er ook een paar belangrijke feitjes die je moet weten. Er zijn namelijk ook zaken waar je rekening mee moet houden met je gezonde levensstijl. Want is water drinken wel echt zo gezond bijvoorbeeld? Dat lees je onder andere in dit artikel.

 

Voorzichtig met water 

We noemen vaak de gevolgen van te weinig drinken, omdat dit kan leiden tot uitdroging. Daarom moet je in de zomer ook extra veel drinken, omdat je veel vocht verliest door het zweten. 2 liter water wordt vaak als uitgangspunt genomen. Dat is de hoeveelheid water dat zo ongeveer ieder mens binnen moet krijgen.

Alleen wist je ook dat te veel water drinken juist slecht voor je is? Te veel water kan namelijk leiden tot hyponatriëmie. Dat is een mooi woord voor overdrydatie en een watervergiftiging. Dit kan leiden tot hoofdpijn en misselijkheid, maar kan je ook in coma brengen. 

Hyponatriëmie ontstaat als er te veel water in je lichaam aanwezig is. Dat kan alleen als je te veel water drinkt en tegelijkertijd te weinig vocht verliest. De verhouding van water en natrium in je bloed is dan simpelweg verstoord. Hoewel watervergiftiging niet heel vaak voorkomt is het toch goed om hiervan bewust te zijn. 

 

Appeltje voor de dorst

We kennen allemaal de uitspraak ‘appeltje voor de dorst’. Dat kun je ook heel letterlijk nemen. Een appel kan namelijk echt de dorst lessen. Het grootste gedeelte van een appel bestaat namelijk uit water. Als je niet van water houdt is het dan ook een mooi alternatief. 

Appels zijn sowieso heel gezond voor je. Een appel bevat weinig calorieën en bevat veel goede stoffen. In een appel zitten namelijk veel antioxidanten en deze stofjes werken ontstekingsremmend. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekte bijvoorbeeld verlaagd. Ook zal het de kans op overlijden en kanker moeten verlagen, mits je er voldoende van inneemt. 

Naast deze ontstekingsremmende stofjes bevatten appels ook veel vezels. Deze zorgen er weer voor dat je darmflora en stoelgang op orde is. Bovendien bevat een appel ook vitamine C. Al moet je wel nog meer van deze vitamine binnen krijgen om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen. 

Alhoewel een appel enorm gezond is voor je, geldt het wel dat je moet variëren met fruitsoorten. Het is beter om verschillende soorten fruit per dag te eten. Gelukkig is fruit te allen tijde gezond, mits je daar ook weer niet te veel van neemt.

 

Te veel is slecht

Alles waar te voor slecht is per definitie al slecht. Dat geldt voor te veel eten, te weinig drinken, maar ook voor teveel vitaminen. We zijn al snel geneigd om vitamines te slikken als je niet lekker in je vel zit. Je kunt je natuurlijk wat slechter voelen als je niet voldoende vitamines binnenkrijgt. Alleen is het wel altijd aan te raden om te testen of het daaraan ligt. Doe bijvoorbeeld een vitaminetest of ga eens langs bij je dokter. Als je echt vitaminen te kort komt is dat namelijk aan te tonen in je bloed.

Zelf aan de slag gaan met vitamines slikken, zonder te weten of dat je tekort komt is namelijk niet aan te raden. Het kan namelijk voor serieuze bijwerkingen zorgen. Het kan bijvoorbeeld leiden tot darmklachten en een overbelasting van je nieren. Ook loop je het risico dat je een afwijking aan het zenuwstelsel creëert. Een ander risico is dat je geheugen en denken verslechtert. Daarom is het zo belangrijk om je aan de behoeften van jouw lichaam te houden.

Vitaminetekort Droge Huid

Zo herken je een vitaminetekort aan jouw huid

Voor alle vitaminen en mineralen bestaan er wel pillen. Mocht je de vitaminen niet binnenkrijgen via jouw voeding, dan kun je ze altijd bijslikken. Alleen hoe weet je nou dat je er niet genoeg van binnen krijgt? Met andere woorden, hoe herken je nou een vitaminetekort? We zetten een aantal symptomen voor je op een rijtje, zodat jij het kunt herkennen én oplossen. 

 

Een droge huid

Heb je vaak last van een droge huid? Grote kans dat je altijd hebt gedacht dat dit aan het weer ligt. Bij seizoensveranderingen kun je inderdaad last hebben van een drogere huid. Ook bij veroudering en uitdroging kun je last krijgen van een droge huid. Alleen kan een tekort aan vitaminen ook de oorzaak zijn. Het is het in ieder geval waard om te proberen. Bovendien is het ook makkelijk om hydratatie bijvoorbeeld te combineren met het slikken van extra vitaminen. 

Als je last hebt van een droge huid, dan is het goed om vitamine D bij te slikken. Deze vitamine is namelijk belangrijk voor de gezondheid van je huid. Daarom wordt ook altijd gezegd dat je genoeg naar buiten moet gaan elke dag. Vitamine D op je gezicht is namelijk belangrijk en goed voor je. Deze vitamine zorgt er onder andere voor dat je huidcellen groeien. 

Collageen bijslikken kan ook positieve effecten hebben op je huid. Het zou kunnen zorgen voor minder rimpels en voor een meer vochtige huid. Zo zie je er meteen veel gezonder uit. Goed om deze pillen in ieder geval in huis te halen.

Daarnaast is het innemen van extra vitamine C ook goed voor jouw huid. Het is namelijk een huidbeschermende antioxidant, die ook nog essentieel is bij de aanmaak van collageen. Het dagelijks slikken van vitamine C kan de huid verbeteren omdat het vochtverlies wordt verminderd. 

 

Schilferige huid of huiduitslag

Naast een droge huid, kun je ook last hebben van een schilferige huid of huiduitslag. Die uitslag kan zich uiten in bijvoorbeeld rode vlekken. Deze symptomen kunnen het gevolg zijn van verschillende oorzaken. Meestal is een vitamine gebrek een van de oorzaken. Alleen, welke vitamine mis je dan? 

Een tekort aan zink zou kunnen leiden tot rode vlekken bijvoorbeeld. Heb je juist last van uitslag op je huid? Dan kun je ook vitamine A, B7, D, E en K tekort komen. Ook de vitamine B2, B3 en B6 kunnen leiden tot een schilferige huid, huiduitslag, huidontstekingen en huidafwijkingen.

Kom er dus eerst achter welke klachten jij voornamelijk ervaart. Dan weet je ook beter welke vitamine je precies allemaal tekort komt. Wellicht dat je last hebt van meer symptomen, die toch allemaal aan vitamine tekort te herleiden zijn. Je kunt dan beter een vitaminetest doen om erachter te komen wat jouw symptomen vitamine tekort zijn. 

In dat geval is het ook beter om jouw voedingspatroon om te gooien. Anders heb je een dagtaak aan het slikken van vitamines. Als je genoeg gevarieerd eet, dan zou je veel vitamines al moeten krijgen. We denken namelijk vaak dat de meeste vitaminen in groenten en fruit zitten. Dat is niet het geval. Ook in andere producten zitten vitaminen en mineralen die jouw lichaam nodig heeft. Noten, granen en zalm zijn bijvoorbeeld mooie voorbeelden van producten waar je niet zonder kunt. 

Het beste is om de schijf van vijf erbij te pakken. Dat is een mooie richtlijn om een voedingspatroon samen te stellen. Grote kans dat je jezelf ineens een stuk gezonder gaat voelen. Hopelijk verdwijnen je symptomen dan ook als sneeuw voor de zon. Anders kun je altijd nog de vitaminen slikken, die uit de vitaminetest naar voren kwamen.

Hoofdpijn en Vitamine Tekort

Hoofdpijn, spierpijn en duizeligheid: de symptomen van vitaminetekort

Hoofdpijn, spierpijn en duizeligheid lijken soms milde klachten. Je zult vaak eerder wachten totdat ze vanzelf over gaan dan naar de huisarts stappen. Het zijn natuurlijk ook vaak klachten die makkelijk te verklaren zijn. Toch kunnen ze ook vrij serieus zijn. Vitamine tekort kan namelijk de oorzaak zijn. We zetten voor jou op een rijtje welke vitaminen je dan mist.

 

Hoofdpijn klachten

Als je hoofdpijn hebt denk je vaak aan een vocht tekort. Het is een teken dat je meer water per dag moet gaan drinken. Ook een bezoekje aan de opticien kan een goede keus zijn. Slechte ogen kunnen namelijk ook voor hoofdpijn zorgen. Vooral als je ene oog harder moet werken, omdat het andere oog minder werkt. Toch zijn er ook andere oorzaken die tot hoofdpijn kunnen leiden zoals vitamine tekort. 

Een tekort aan ijzer kan voor hoofdpijn klachten zorgen. Je kunt dan een licht gevoel in je hoofd ervaren. Deze klacht gaat dan ook vaak gepaard met duizeligheid. Dit tekort leidt er toe dat er niet genoeg zuurstof bij jouw hersenen komt. Hierdoor kunnen jouw hersenen opzwellen, wat dan weer leidt tot druk aan je hoofd en dus hoofdpijn. 

Heb je vaak last van hoofdpijn? Dan zou dit de serieuze oorzaak kunnen zijn. Bij mannen kan ook een tekort aan vitamine D het gevolg zijn. Zorg er daarom voor dat je zeker een half uur buiten komt elke dag, om genoeg vitamine D tot je te nemen. Je hebt dan alsnog de keus om nog extra vitamine D bij te slikken. 

 

Spierpijn klachten

Als je spierpijn hebt dan heb je goed je best gedaan tijdens het sporten. Heb je last van spierpijn, zonder gesport te hebben? Dan zijn we ziek aan het worden en is dat een voorteken van de griep. Toch zijn er nog meer oorzaken die spierpijn kunnen veroorzaken. 

Een vitamine tekort zorgt namelijk ook voor pijn aan de spieren. De vitamine B, C, D en E kunnen ervoor zorgen dat deze klachten afnemen. Zo is vitamine B belangrijk voor een goede spierwerking. Vitamine C en E zorgen allebei voor de vermindering van spierpijn. Deze zijn dus belangrijk om van de klachten af te komen. Vitamine D zorgt er weer voor dat je spier- en botpijn voorkomt. 

Naast deze vitaminen zijn vocht en de mineralen magnesium en zink ook belangrijk om spierpijn  te voorkomen. Magnesium helpt jouw lichaam te herstellen na het sporten. Hierdoor krijg je dus minder gevoelige spieren de volgende dag. Zink zorgt ervoor dat je spieren niet verzuren. Dat is natuurlijk ook geen fijne klacht om te hebben. Zo zie je maar weer dat je niet alleen vitaminen moet slikken, maar ook mineralen.

 

Klachten van duizeligheid

Als je duizelig bent, denk je vaak dat je te weinig gegeten hebt. Ook bij sommige medicijnen kun je duizeligheid krijgen als een bijwerking. Bovendien kan een tekort aan vitaminen de oorzaak zijn. 

Duizeligheid kan niet alleen het gevolg zijn van een tekort aan ijzer. Ook een vitamine D of B12 tekort kunnen oorzaken zijn. Duizelig zijn gaat ook vaak gepaard met andere klachten. Hoofdpijn noemde we natuurlijk al eerder als symptoom die vaak hand in hand gaat met duizeligheid. Daarnaast zijn vermoeidheid, lusteloosheid en spierverslapping ook klachten die je vaak naast duizeligheid tegenkomt. 

Het idee dat je te weinig gegeten hebt is natuurlijk ook niet zo gek. Een vitaminetekort kan daar natuurlijk ook het gevolg van zijn. Als je niks of weinig eet, dan zul je ook niet genoeg vitaminen binnen krijgen.

Als je een van deze symptomen vaak hebt, dan is het goed om een vitaminetest te doen en toch eens naar de huisarts te stappen. Grote kans dat de klachten gemakkelijk opgelost kunnen worden.

Vitamine Tekort

De gevolgen van een vitamine tekort

We weten allemaal dat vitaminen en mineralen goed en gezond zijn om binnen te krijgen. Daarom is het ook van groot belang om bijvoorbeeld veel groenten en fruit te eten. Daar zitten namelijk de belangrijkste vitaminen en mineralen in. Nog verstandiger is om ‘de schijf van vijf’ te volgen. Alleen hoe erg is het eigenlijk om een tekort aan vitaminen te hebben? Dat leggen we je haarfijn uit in dit artikel.

Het uitvallen van haar

Heb je wel eens last gehad van haaruitval? Grote kans dat je dacht dat dat er maar bijhoorde. Je hebt er misschien nooit iets achter gezocht. Toch kan er een duidelijke oorzaak zijn. Haaruitval of een slechte conditie van je haar kan namelijk een gevolg zijn van een vitamine B tekort

Gelukkig kun je dat wel oplossen, door meer vitamine B8 te nemen. Dat kun je doen door het slikken van supplementen. Of je neemt gewoon producten die deze vitamine bevatten. Eieren, lever, melk, noten en pinda’s zijn dan producten die je zou moeten eten. Naast een gezonde haargroei, zorgt vitamine B8 ook voor een gezonde huid en sterke nagels. 

Rode vlekken op je huid

Heb je last van huiduitslag, wat geen eczeem of andere huidziekte is? Grote kans dat je er al veel dokters naar hebt laten kijken. Je bent bijvoorbeeld al een hele hoop crèmes verder. Toch kan de oplossing voordehandliggend zijn. Een droge huid, huiduitslag of een vertraagde wondheling kan allemaal het gevolg zijn van een vitamine B7 tekort. Ook een tekort aan vitamine A, D, E en K kunnen de oorzaak zijn. 

Natuurlijk kun je een tekort altijd gemakkelijk oplossen. Zodra je weet dat je ergens tekort aan hebt, kun je dat altijd bijslikken in de vorm van vitaminepillen. Wil je toch liever jouw eetpatroon omgooien? Dan kun je beter noten, pompoenpitten, volle granen, zalm, frambozen, banaan, bloemkool, champignons en avocado gaan eten. 

Scheuren in de mondhoeken

Veel mensen hebben in de winter last van scheuren in de mondhoeken. Vaak wordt dan gedacht dat dit aan het weer ligt. Toch is het niet altijd te wijten aan het koude weer. Het kan namelijk ook zijn dat je een tekort hebt aan vitamine B, ijzer en zink. Dit is vaak het geval bij vegetariërs. Wie geen vlees eet, kan zijn dieet dan ook het beste aanvullen met gedroogde tomaten, linzen, pinda’s, sesamzaad en spinazie. In dat geval krijg je deze mineralen en vitaminen wel weer binnen. 

Eet je wel vlees, maar heb je alsnog een tekort? Dan moet je meer zalm, tonijn, mosselen, oesters en eieren eten. Om ijzer zo goed mogelijk te laten opnemen in je lichaam is het binnenkrijgen van vitamine C ook extra belangrijk. Zorg daarom altijd dat je naast deze vis ook genoeg broccoli, kool, rode paprika, citrusvruchten en bloemkool eet. 

Vaak én veel kramp

Het gebeurt iedereen wel eens: krampklachten. Vaak denk je dan dat je gewoon even teveel hebt gegeten. Het gaat altijd vanzelf wel weer weg. Toch kan er altijd meer aan de hand zijn. In dit geval zou het kunnen betekenen dat je een tekort hebt aan calcium, magnesium en kalium. 

Vaak komt dit voor als je veel sport. Sporten leidt namelijk tot zweten. Wanneer je zweet verlies je mineralen. Zo is het cirkeltje rond en kom je dus tekort. In dat geval kun je na het sporten beter veel noten, pompoen, bananen en appels eten. Amandelen en hazelnoten zijn in dit geval de beste keuze. 

Heb je last van een van bovenstaande klachten? Grote kans dat je ze zelf op kunt lossen, door kleine aanpassingen in jouw eetpatroon.

Vitamine Tekort te Weinig Vitamines en Mineralen

Welke vitamine heb ik nodig?

Sporten en vitamines slikken schijnt steeds meer hand in hand te gaan. Wie er vaak sport, slikt waarschijnlijk ook vitaminen bij. Je krijgt daardoor het gevoel dat jij ook vitamines bij moet slikken. Dat kan alleen als je weet welke vitaminen jij nodig hebt. Zomaar een vitamine gaan slikken is namelijk niet verstandig. 

Doe de voedingstest

Je weet pas dat je vitamine tekort komt als je in kaart hebt gebracht wat je nu allemaal eet. Je kunt dat het beste in kaart brengen door een voedingstest te doen. De meeste mensen eten namelijk te weinig fruit, groenten en vis. Dat leidt er dan weer toe dat je te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt. Of dat bij jou ook het geval is zal blijken uit de test. 

Als je volgens de schijf van vijf eet, dan is er vaak weinig aan de hand. Je weet zelf of je die schijf goed volgt of juist helemaal links laat liggen. Jouw vermoedens zullen dan waarschijnlijk ook overeenkomen met de resultaten uit de voedingstest. 

Aan de hand van die resultaten, kun je gaan kijken wat je tekort komt. Dat kun je dan bij gaan slikken in de vorm van supplementen. Je kunt er ook nog altijd voor kiezen om dat wat je tekort komt te eten. Als je dat nou lastig vindt is het verstandig om toch die schijf van vijf een keer te gaan volgen. Zo loop je geen voedingsstoffen mis. 

Lust je niet alles? Of vindt je het ingewikkeld om je aan die schijf van vijf te houden? Dan is het makkelijkste toch om die vitamines en mineralen aan te vullen door middel van supplementen. Het is namelijk wel belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen binnen te krijgen. Als je onder die grens zit, kan je lichaam dat gaan merken. 

Vitaminen die je moet slikken

Zoals je net hebt gelezen zou je genoeg vitaminen en mineralen binnen moeten krijgen mits je eet volgens de schijf van vijf. Dat betekent dus dat je gevarieerd eet en ook de aanbevolen hoeveelheden volgt. 

Toch zijn er bepaalde groepen die vitamines bij moeten slikken. Dit heeft dan weer niks te maken met wat je eet en/of drinkt op een dag. Zo moeten mensen met een getinte en donkere huidskleur en mensen die niet veel in de zon komen altijd vitamine D slikken. Als je ouder dan 50 bent wordt het slikken van vitamine D sowieso geadviseerd ongeacht of je buiten komt en/of een donkere huidskleur hebt. 

Voor vrouwen die zwanger willen worden of in de eerste 10 weken van hun zwangerschap zitten is het aanbevolen om 400 microgram foliumzuur bij te slikken. Daar zijn speciale potjes voor verkrijgbaar. Vraag dat bij de plaatselijke drogist of bij je apotheek. Voor de rest is het voor deze groep belangrijk om producten te eten die rijk zijn aan jodium, calcium en ijzer. Ook twee keer per week vis eten is goed voor vrouwen die zwanger zijn. 

Lust je nou een van die producten niet of vind je het lastig om je eraan te houden? Dan kan het zijn dat je deze vitaminen en mineralen bij moet slikken. Vraag je dokter bijvoorbeeld eens om advies, want elke moeder wil natuurlijk het beste voor haar kind. Dan hebben we nog de groep veganisten. Voor die groep is het belangrijk om vitamine B12 bij te slikken. Hoeveel gram je daarvan moet nemen staat op de verpakking aangegeven. De aanbevolen hoeveelheid verschilt natuurlijk per persoon. Dat hangt ervan af of je een man of vrouw bent bijvoorbeeld, maar ook van je bouw en leeftijd.

Vitaminen in Verschillende Vormen en Maten

Vitaminen in verschillende vormen en maten

Vitaminen en mineralen zijn er in verschillende vormen en maten. Dat is natuurlijk geen nieuws voor jou. Alleen is het wel interessant om te weten wat die verschillende vormen zijn. Bovendien is goed om te weten hoeveel je daarvan moet binnen krijgen op dagelijkse basis. We zetten het allemaal voor je op een rijtje in dit artikel.

 

In de vorm van voeding

De makkelijkste manier om de nodige hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen te krijgen is door middel van voeding. Door gevarieerd te eten, zou je de meeste vitaminen en mineralen wel binnen moeten krijgen op een dag. Of je gevarieerd genoeg eet, kun je makkelijk uitzoeken. Neem de schijf van vijf als uitgangspunt en bedenk of jij je daar nu aan houdt. Alleen jij zelf weet daar het antwoord op.

Mocht dat niet het geval zijn is het wel verstandig om de schijf van vijf als uitgangspunt te gaan nemen. Als je volgens die schijf gaat leren eten, dan zou je de aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen moeten krijgen. Dat heeft weer een positief effect op jouw lichaam. Gezond leven betekent namelijk niet alleen gezond eten, het betekent ook dat je genoeg vitaminen en mineralen moet krijgen om je lichaam gezond te houden. 

In de vorm van medicijnen

Als je een bepaald dieet volgt of bepaalde producten niet mag hebben, dan weet je automatisch dat je sommige vitaminen en mineralen mist. In dat geval moet je ze bij slikken. Het is namelijk wel nodig om alle vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Anders kan jouw lichaam niet helemaal goed functioneren. 

De medicatie is in verschillende vormen te koop. Zo kun je bijvoorbeeld vitamine C en vitamine D slikken in de vorm van bruistabletten. Ideaal voor mensen die niet graag medicijnen slikken. Voor die groep is er bijvoorbeeld ook magnesium en collageen in de vorm van poeder. De andere optie zijn vloeibare medicijnen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine D en vitamine K olie. 

Voor wie wel gewoon medicijnen kan slikken, zijn er natuurlijk ook gewoon tabletten, capsules en kauwtabletten. Afhankelijk van wat je niet binnenkrijgt via voeding, kun je bepalen welk type medicijn je wil slikken. Sommige vitaminen zijn bijvoorbeeld alleen te verkrijgen in tabletvorm. Als je moeite hebt met medicijnen slikken, kan dat nog wel eens een probleem worden. Hopelijk zijn de vitaminen en mineralen die jij tekort komt te koop in een vloeibare vorm.

In de vorm van zonlicht

Natuurlijk hebben we nog een vitamine, die je binnenkrijgt door zonlicht. We hebben het namelijk over vitamine D. Het makkelijkste is om deze vitamine binnen te krijgen via de zon. Door minimaal 15-30 minuten per dag naar buiten te gaan, zou je al aan de aanbevolen hoeveelheid moeten kunnen komen. Denk er wel om dat je je hoofd en handen niet bedekt. Bovendien is het dan wel belangrijk dat je tussen 11:00 en 15:00 uur naar buiten gaat. In dat geval heb je namelijk de meeste kans op zon, ongeacht het seizoen. 

Je krijgt vitamine D alleen niet binnen in de winter. De zon schijnt natuurlijk wel in de winter, alleen staat deze niet goed genoeg om vitamine D aan te maken. In de zomer krijg je natuurlijk heel veel vitamine D binnen. Als je een groter deel van je lichaam onbedekt laat, krijg je namelijk sneller deze vitamine binnen. Dat is maar goed ook aan de ene kant. In de zomer sla je namelijk een voorraad vitamine D op voor de wintermaanden. Daarom is het belangrijk om veel buiten te zijn in de zomermaanden. 

Verder vul je deze vitamine aan door middel van voeding.

Vitamine Tekort

De gevolgen van te weinig vitaminen binnenkrijgen

Je hebt vast al wel eens gehoord dat het belangrijk is om genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Tegenwoordig zijn er heel veel bedrijven op de markt, waardoor je ook makkelijk aan de juiste vitaminen en mineralen kunt komen. De eerste stap is dan altijd om een voedingstest te doen. Daardoor kom je erachter wat voor vitaminen je tekort komt. Zij hebben dan hele pakketten voor je samengesteld, die je dagelijks moet slikken. Geheel afgestemd op jouw behoeften. Het is goed dat die bedrijven bestaan om jou te stimuleren om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Waar te weinig toe kan leiden, lees je in dit artikel.

Zweren in je mond

Mensen die er vaker last hebben weten dat zweren in je mond geen pretje zijn. Deze zweren worden ook wel aften genoemd. Degene die er last van hebben, weten meteen wat we bedoelen. Die aften kunnen een gevolg zijn van een tekort aan ijzer of vitamine B. 

Ijzertekort kan ook tot andere ongemakken leiden. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, snel buiten adem en/of zwak zijn. Ook een bleke huid, duizeligheid en koude handen en voeten kunnen een gevolg van te weinig ijzer zijn. Zorg daarom dat je bijvoorbeeld genoeg vlees, noten en zaden eet. 

Broze nagels 

Een tekort aan biotine zou kunnen leiden tot broze nagels. Deze vitamine wordt ook wel vitamine B7 genoemd. Het helpt je lichaam om alles wat je eet om te zetten in energie. Als je een tekort hebt aan deze vitamine, dan hoeft dat niet alleen te leiden tot broze nagels.

Je kunt ook chronische vermoeidheidsklachten krijgen, net zoals spierpijn, krampen en tintelingen in handen en voeten. Herken je deze klachten? Dan is het wellicht goed om voedingsmiddelen te eten, waar biotine in zit. Eigeel, broccoli, spinazie, vis, zuivel, vlees, zoete aardappelen, bloemkool en gist zijn voorbeelden van producten die rijk zijn aan vitamine B7. Volle granen en bananen zijn ook goed om te eten bij deze klachten. 

Een bloedend tandvlees

Vaak denken we dat te hard zijn geweest met tanden poetsen als ons tandvlees weer eens bloeit. Toch hoeft dat niet per se de reden te zijn. Een tekort aan vitamine C kan ook voor dit gevolg zorgen. 

Vitamine C is namelijk belangrijk voor wondgenezing en immuniteit. Je lichaam maakt deze vitamine niet zelf aan, dus je zou het binnen moeten krijgen via voeding. Neem daarom genoeg verse groenten en fruit per dag. 

Een schilferige huid

Als je last hebt van een schilferige huid, dan weet je dat zelf als geen ander. Het kan nogal irritant zijn. Hetzelfde geldt voor roos. Beide kunnen zo nu en dan ontzettend jeuken. Bovendien ziet het er niet altijd goed uit. 

Het kan zijn dat je te weinig zink, vitamine B3, vitamine B2 en/of vitamine B6 tekort hebt in je bloed. Als je deze klachten hebt, dan kun je het beste meer volkoren granen, vlees, vis, zuivelproducten, peulvruchten en groene groenten eten. Ook noten, zaden en gevogelte bevatten deze vitaminen. 

Een slecht nachtzicht 

Als je te weinig vitamine A binnenkrijgt, dan kun je nachtblindheid ontwikkelen. Bovendien kan een tekort leiden tot misselijkheidsklachten, hoofdpijn, huidirritatie en gewrichts- of botpijn. Mochten deze klachten je bekend voorkomen, dan kun je wel eens vitamine A tekort hebben. Deze vitamine zit voornamelijk in vlees, zuivel, vis en eieren. Ook donkere bladgroenten en geeloranje gekleurde groenten zijn rijk aan vitamine A.

Zo zie je maar weer dat je meerdere klachten tegelijk op zou kunnen lossen, door wat kritischer te kijken naar jouw voeding. Probeer anders eens volgens de schijf van vijf te eten om alle problemen in een keer op te lossen.

Vitamines

Hoe krijg ik de juiste vitaminen binnen en hoe werken ze?

Als je gezond wil leven en de juiste vitaminen binnen wil krijgen is het ten eerste belangrijk om gevarieerd te eten. De schijf van vijf kan jou daar bijvoorbeeld mee helpen. Door van elke schijf een product te eten en dagelijks te wisselen, kun je de juiste vitaminen binnen krijgen. Alleen wat voor vitaminen zitten er allemaal in jouw dagelijkse voeding en waar heb je ze voor nodig? Je leest het hieronder. 

 

Welke vitaminen zijn er?

Laten we eerst alle vitaminen op een rijtje zetten. Want welke vitaminen zijn er eigenlijk allemaal? We kunnen vitaminen opdelen in: vetoplosbare vitamines en wateroplosbare vitamines. Onder de vetoplosbare vallen: vitamine A, D, E en K. Deze vitaminen haal je uit voeding die veel vetten bevatten. Onder wateroplosbare vitaminen vallen: vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Deze vitaminen haal je weer meer uit groenten en fruit bijvoorbeeld.  

Hier zitten ze in 

Vitamine A zit in vis, melk en melkproducten, maar ook in lever en boterproducten. Jouw lichaam kan ook vitamine A aanmaken, maar heeft hier wel bètacaroteen voor nodig. Bètacaroteen vindt je weer in groenten en fruit. De vitamine zorgt onder andere voor een goede werking van de ogen

Vitamine B1 krijg je met name binnen door het eten van varkensvlees. Als je dat niet eet, kun je dus beter vitamine B1 bij slikken. Deze vitamine zorgt namelijk voor een goede werking van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen.

Vitamine B2 zit in melk en melkproducten, vlees en vleeswaren, groenten, fruit en graanproducten. Deze vitamine houdt je huid gezond en wordt ook wel riboflavine genoemd. 

Vitamine B3 kun je vinden in vlees, vis, groenten, fruit en graanproducten. Het lichaam kan ook een beetje vitamine B3 aanmaken. Ook deze vitamine houdt je huid gezond. Tegelijk zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel en de hersenen.

Vitamine B5 krijg je binnen door het eten van vlees, vis, eieren, aardappelen, melk en melkproducten, groenten en fruit. 

Vitamine B6 zit ook in veel producten, namelijk: vlees, eieren, peulvruchten, aardappelen, vis en graanproducten. Deze vitamine is belangrijk voor de groei en voor de regeling van je hormonen. 

Vitamine B8 zit weer in producten als eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s. Ook deze vitamine is weer belangrijk voor de werking van het zenuwstelsel. Bovendien zorgt het ervoor dat je een normale huid en normaal haar behoud.

Vitamine B11 krijg je binnen door het eten van groene groenten, fruit en volkoren producten. Deze vitamine draagt bij aan groei en een goede werking van het lichaam. Ook tijdens de zwangerschap is het belangrijk om veel B11 binnen te krijgen of eventueel bij te slikken. Het verkleint namelijk de kans op geboorteafwijkingen. 

Vitamine B12 zit alleen in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Dat betekent automatisch dat niet iedereen B12 binnen krijgt. In dat geval is het belangrijk om deze vitamine te slikken. B12 zorgt namelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. 

Vitamine C zit in groente, fruit en aardappels. Je moet alleen oppassen dat er niet te veel vitamine C verloren gaat bij de bereiding van voedsel. Deze vitamine is namelijk gevoelig voor hitte. Vitamine C werkt als antioxidant en zorgt dan ook voor een goede weerstand. 

Vitamine D komt voornamelijk van het zonlicht. Verder zit het een beetje in producten van dierlijke herkomst. Vette vissen zijn goede bron van vitamine D. Deze vitamine zorgt voor het behoud van sterke tanden en botten. 

Vitamine E zit in plantaardige oliën, granen, noten, zaden, groenten en fruit. De vitamine werkt als antioxidant. 

Vitamine K zit in spinazie, broccoli en oliën. Daarnaast maakt je lichaam het ook zelf aan. Vitamine K is belangrijk voor een goede bloedstolling en het behoud van sterke botten.

De Juiste Voeding Consumeren

Vitamines slikken of de juiste voeding consumeren?

Voornamelijk onder de jongere generatie wordt gezondheid steeds belangrijker. Er komen steeds meer dingen aan het licht die slecht voor je blijken te zijn. Daarom worden er ook steeds meer bedrijven de grond uit gestampt die over gezondheid en lifestyle gaan. Zo is en blijft er natuurlijk een discussie of we allemaal vitamines moeten slikken of dat de juiste voeding voldoende is. Het antwoord op die vraag, lees je in dit artikel.

Vitamines slikken

Het slikken van vitamines lijkt wel een soort hype te zijn geworden. Er komen steeds meer bedrijven op de markt, die de juiste vitamines voor jou hebben samengesteld. Met een handje vol supplementen, zou jij de dag wel door moeten komen. Uiteraard moet je daar wel gewoon bij blijven eten. 

Over het algemeen is het gezond om vitamines in te nemen. Voornamelijk als je lichaam aangeeft deze nodig te hebben. Alleen, ligt er natuurlijk altijd gevaar op de loer als je er te veel van gaat slikken. Je kunt er ongewenste bijwerkingen van krijgen als je meer inneemt dan is voorgeschreven. Te veel vitamine C kan bijvoorbeeld leiden tot darmklachten en te veel vitamine B6 kan er voor zorgen dat je gevoelloosheid en tintelingen krijgt. 

Dat zijn natuurlijk bijwerkingen waar je niet blij van wordt. Natuurlijk zijn er altijd nog andere risico’s die op de loer liggen. Daarom moet je ook de etiketten van jouw vitamine potje volgen. Daar staat duidelijk op beschreven hoeveel je mag nemen in een keer. Zorg dat je je ook aan die dagelijkse hoeveelheid houdt. Anders ben je alles behalve gezond. 

De juiste voeding

Als je dagelijks volgens de schijf van vijf eet, hoef je je vaak nergens zorgen om te maken. Het betekent namelijk dat je gevarieerd genoeg eet. Daardoor krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen. In ieder geval degene die jij zou moeten binnen krijgen. In de regel blijf je op die manier gezond. Uiteraard zijn er altijd wel een paar uitzonderingen op de regel. 

Zo zijn er mensen die niet genoeg vitamines binnen krijgen. Dat kan komen omdat ze bepaalde groenten niet lusten of een strikt dieet moeten volgen of juist te weinig eten. In dat geval is het verstandig om vitamine bij te slikken. 

Het ontbreekt in die gevallen vaak aan vitamine D, foliumzuur, vitamine B12 of vitamine K. Hetgeen wat je te kort komt, moet je uiteraard bij slikken om zo gezond mogelijk te blijven. Heb je geen idee wat je tekort komt en of je vitamines moet slikken? Doe dan de voedingstest om erachter te komen. 

Krijg je al genoeg vitamines binnen door het volgen van het juiste voedingsschema? In dat geval hoef je niet per se vitamines te slikken. Er wordt niet verwacht dat je daar veel gezondheidsvoordelen van ervaart, omdat je al genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt door de voedingsmiddelen die je eet. 

De schijf van vijf

Laten we de schijf van vijf nog een keer onder de loep nemen om ervoor te zorgen dat je geen vitaminen en mineralen tekort komt. Het idee is om te variëren binnen de groepen. Op die manier krijg je genoeg vitaminen en mineralen binnen. Eet je de ene dag brood als ontbijt, eet dan de volgende dag aardappelen als avondeten om zo maar een voorbeeld te geven. 

Het is belangrijk om de aangegeven hoeveelheden te volgen. Op die manier leef je op een zo gezond mogelijke manier. Eten volgens de schijf van vijf is namelijk gezond en kan werken om de nodige kilo’s kwijt te raken. 

En lukt het je niet om volgens deze schijf te eten? Dan zijn er genoeg voedingssupplementen die je aanvullend kunt slikken, want vitamines en mineralen moet je niet tekort komen.