Welke vitamine heb ik nodig?

Vitamine Tekort te Weinig Vitamines en Mineralen

Sporten en vitamines slikken schijnt steeds meer hand in hand te gaan. Wie er vaak sport, slikt waarschijnlijk ook vitaminen bij. Je krijgt daardoor het gevoel dat jij ook vitamines bij moet slikken. Dat kan alleen als je weet welke vitaminen jij nodig hebt. Zomaar een vitamine gaan slikken is namelijk niet verstandig. 

Doe de voedingstest

Je weet pas dat je vitamine tekort komt als je in kaart hebt gebracht wat je nu allemaal eet. Je kunt dat het beste in kaart brengen door een voedingstest te doen. De meeste mensen eten namelijk te weinig fruit, groenten en vis. Dat leidt er dan weer toe dat je te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt. Of dat bij jou ook het geval is zal blijken uit de test. 

Als je volgens de schijf van vijf eet, dan is er vaak weinig aan de hand. Je weet zelf of je die schijf goed volgt of juist helemaal links laat liggen. Jouw vermoedens zullen dan waarschijnlijk ook overeenkomen met de resultaten uit de voedingstest. 

Aan de hand van die resultaten, kun je gaan kijken wat je tekort komt. Dat kun je dan bij gaan slikken in de vorm van supplementen. Je kunt er ook nog altijd voor kiezen om dat wat je tekort komt te eten. Als je dat nou lastig vindt is het verstandig om toch die schijf van vijf een keer te gaan volgen. Zo loop je geen voedingsstoffen mis. 

Lust je niet alles? Of vindt je het ingewikkeld om je aan die schijf van vijf te houden? Dan is het makkelijkste toch om die vitamines en mineralen aan te vullen door middel van supplementen. Het is namelijk wel belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen binnen te krijgen. Als je onder die grens zit, kan je lichaam dat gaan merken. 

Vitaminen die je moet slikken

Zoals je net hebt gelezen zou je genoeg vitaminen en mineralen binnen moeten krijgen mits je eet volgens de schijf van vijf. Dat betekent dus dat je gevarieerd eet en ook de aanbevolen hoeveelheden volgt. 

Toch zijn er bepaalde groepen die vitamines bij moeten slikken. Dit heeft dan weer niks te maken met wat je eet en/of drinkt op een dag. Zo moeten mensen met een getinte en donkere huidskleur en mensen die niet veel in de zon komen altijd vitamine D slikken. Als je ouder dan 50 bent wordt het slikken van vitamine D sowieso geadviseerd ongeacht of je buiten komt en/of een donkere huidskleur hebt. 

Voor vrouwen die zwanger willen worden of in de eerste 10 weken van hun zwangerschap zitten is het aanbevolen om 400 microgram foliumzuur bij te slikken. Daar zijn speciale potjes voor verkrijgbaar. Vraag dat bij de plaatselijke drogist of bij je apotheek. Voor de rest is het voor deze groep belangrijk om producten te eten die rijk zijn aan jodium, calcium en ijzer. Ook twee keer per week vis eten is goed voor vrouwen die zwanger zijn. 

Lust je nou een van die producten niet of vind je het lastig om je eraan te houden? Dan kan het zijn dat je deze vitaminen en mineralen bij moet slikken. Vraag je dokter bijvoorbeeld eens om advies, want elke moeder wil natuurlijk het beste voor haar kind. Dan hebben we nog de groep veganisten. Voor die groep is het belangrijk om vitamine B12 bij te slikken. Hoeveel gram je daarvan moet nemen staat op de verpakking aangegeven. De aanbevolen hoeveelheid verschilt natuurlijk per persoon. Dat hangt ervan af of je een man of vrouw bent bijvoorbeeld, maar ook van je bouw en leeftijd.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply