Vitamine E

Vitamine E, ook wel bekend als tocoferol, speelt een belangrijk rol bij het aanmaken van rode bloedcellen en het in stand houden van spierweefsels en andere weefselen.

Ook speelt vitamine E een belangrijke rol bij het op peil houden van onze weerstand.

Vitamine E is daarnaast een antioxidant, waardoor het je lichaam beschermt tegen vrije radicalen en bescherming van de cellen biedt.

Vitamine E wordt dan ook gezien als een middel tegen veroudering. Het lijkt er daarnaast op dat vitamine E de kans verkleint op hart- en vaatziekten, prostaatkanker en Alzheimer.

Waar kunnen wij vitamine E uithalen?
Vitamine E is gemakkelijk op te nemen uit voedsel en dus is het belangrijk om voedsel in je voedingspatroon op te nemen die rijk is aan vitamine E. Denk hierbij aan eieren, margarine, plantaardige oliën, als zonnebloemolie, en olijfolie.

Ook noten zijn rijk aan vitamine E, net als granen en zaden (vooral tarwekiemen, hazelnoten, amandelen en pinda’s).

Ook sommige groenten bevatten veel vitamine E. Denk hierbij aan spinazie, asperges, kikkererwten, broccoli en waterkers.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E is 8 mg voor vrouwen en 10 mg voor mannen.

Vitamine E is een vet-oplosbare vitamine, wat betekent dat het gemakkelijk op te nemen is in het lichaam.

Functies van vitamine E
Vitamine E is voornamelijk een belangrijke antioxidant. Het beschermt onze celmembranen tegen vrije radicalen en zorgt dat deze niet kunnen toenemen. De vrije radicalen zorgen voor veroudering.

Vitamine E werkt samen met andere antioxiderende verdedigingssystemen zoals enzymatische systemen en herstelmechanismen. Vitamine E zou ook een rol spelen bij het vermijden van samenklontering van de bloedplaatjes en helpt bij het voorkomen van ontstekingsprocessen.

Vitamine E beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels. Ook speelt het een rol bij de stofwisseling in de cel. Aangezien vitamine E vet-oplosbaar is, vinden we ze vooral terug in vetstoffen, zoals noten, plantaardige oliën, zaden, margarine en oliehoudende vruchten.

Ondanks dat er minder vitamine E zit in groenten, halen we hier toch zo’n 12 tot 18 procent van al onze vitamine E uit.

Hoe merk ik dat ik een vitamine E tekort heb?
Een tekort aan vitamine E komt weinig voor. Eigenlijk alleen wanneer er een stoornis zit in de voedselopname door ons lichaam. Hierdoor kan er bloedarmoede ontstaan en tevens schade aan de hersenen.

Een voorbeeld van problemen met de opname van vitamine E is dat van te vroeg geboren baby’s, door een onderontwikkeld spijsverteringskanaal. Er is dan een verhoogde kans op bloedarmoede, oedeem en verhoging van het aantal bloedplaatjes.

Een ander verschijnsel is spierzwakte. Ook dit kan duiden op een tekort aan vitamine E. Teveel vitamine E is niet schadelijk voor een gezond lichaam. Het kan echter wel problematisch zijn voor mensen met een vitamine K tekort en mensen die voor de bloedstolling worden behandeld met bloedverdunners. Een vitamine E overschot kan dit proces namelijk beïnvloeden.

Hoeveel vitamine E heb ik dagelijks nodig?
Volwassen mannen hebben 10 mg vitamine E per dag nodig en vrouwen 8 mg. Zwangere vrouwen hebben daarentegen ook 10 mg vitamine E nodig. Vrouwen die borstvoeding geven zelfs 11 mg. Kinderen hebben zo’n 3 tot 6 mg nodig, afhankelijk van de leeftijd. De bovengrens voor vitamine E inname is 300 milligram per dag voor volwassenen en tot 100 mg per dag voor kinderen van 1 – 3 jaar.