Hoofdpijn, spierpijn en duizeligheid: de symptomen van vitaminetekort

Hoofdpijn en Vitamine Tekort

Hoofdpijn, spierpijn en duizeligheid lijken soms milde klachten. Je zult vaak eerder wachten totdat ze vanzelf over gaan dan naar de huisarts stappen. Het zijn natuurlijk ook vaak klachten die makkelijk te verklaren zijn. Toch kunnen ze ook vrij serieus zijn. Vitamine tekort kan namelijk de oorzaak zijn. We zetten voor jou op een rijtje welke vitaminen je dan mist.

 

Hoofdpijn klachten

Als je hoofdpijn hebt denk je vaak aan een vocht tekort. Het is een teken dat je meer water per dag moet gaan drinken. Ook een bezoekje aan de opticien kan een goede keus zijn. Slechte ogen kunnen namelijk ook voor hoofdpijn zorgen. Vooral als je ene oog harder moet werken, omdat het andere oog minder werkt. Toch zijn er ook andere oorzaken die tot hoofdpijn kunnen leiden zoals vitamine tekort. 

Een tekort aan ijzer kan voor hoofdpijn klachten zorgen. Je kunt dan een licht gevoel in je hoofd ervaren. Deze klacht gaat dan ook vaak gepaard met duizeligheid. Dit tekort leidt er toe dat er niet genoeg zuurstof bij jouw hersenen komt. Hierdoor kunnen jouw hersenen opzwellen, wat dan weer leidt tot druk aan je hoofd en dus hoofdpijn. 

Heb je vaak last van hoofdpijn? Dan zou dit de serieuze oorzaak kunnen zijn. Bij mannen kan ook een tekort aan vitamine D het gevolg zijn. Zorg er daarom voor dat je zeker een half uur buiten komt elke dag, om genoeg vitamine D tot je te nemen. Je hebt dan alsnog de keus om nog extra vitamine D bij te slikken. 

 

Spierpijn klachten

Als je spierpijn hebt dan heb je goed je best gedaan tijdens het sporten. Heb je last van spierpijn, zonder gesport te hebben? Dan zijn we ziek aan het worden en is dat een voorteken van de griep. Toch zijn er nog meer oorzaken die spierpijn kunnen veroorzaken. 

Een vitamine tekort zorgt namelijk ook voor pijn aan de spieren. De vitamine B, C, D en E kunnen ervoor zorgen dat deze klachten afnemen. Zo is vitamine B belangrijk voor een goede spierwerking. Vitamine C en E zorgen allebei voor de vermindering van spierpijn. Deze zijn dus belangrijk om van de klachten af te komen. Vitamine D zorgt er weer voor dat je spier- en botpijn voorkomt. 

Naast deze vitaminen zijn vocht en de mineralen magnesium en zink ook belangrijk om spierpijn  te voorkomen. Magnesium helpt jouw lichaam te herstellen na het sporten. Hierdoor krijg je dus minder gevoelige spieren de volgende dag. Zink zorgt ervoor dat je spieren niet verzuren. Dat is natuurlijk ook geen fijne klacht om te hebben. Zo zie je maar weer dat je niet alleen vitaminen moet slikken, maar ook mineralen.

 

Klachten van duizeligheid

Als je duizelig bent, denk je vaak dat je te weinig gegeten hebt. Ook bij sommige medicijnen kun je duizeligheid krijgen als een bijwerking. Bovendien kan een tekort aan vitaminen de oorzaak zijn. 

Duizeligheid kan niet alleen het gevolg zijn van een tekort aan ijzer. Ook een vitamine D of B12 tekort kunnen oorzaken zijn. Duizelig zijn gaat ook vaak gepaard met andere klachten. Hoofdpijn noemde we natuurlijk al eerder als symptoom die vaak hand in hand gaat met duizeligheid. Daarnaast zijn vermoeidheid, lusteloosheid en spierverslapping ook klachten die je vaak naast duizeligheid tegenkomt. 

Het idee dat je te weinig gegeten hebt is natuurlijk ook niet zo gek. Een vitaminetekort kan daar natuurlijk ook het gevolg van zijn. Als je niks of weinig eet, dan zul je ook niet genoeg vitaminen binnen krijgen.

Als je een van deze symptomen vaak hebt, dan is het goed om een vitaminetest te doen en toch eens naar de huisarts te stappen. Grote kans dat de klachten gemakkelijk opgelost kunnen worden.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply