De gevolgen van te weinig vitaminen binnenkrijgen

Vitamine Tekort

Je hebt vast al wel eens gehoord dat het belangrijk is om genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Tegenwoordig zijn er heel veel bedrijven op de markt, waardoor je ook makkelijk aan de juiste vitaminen en mineralen kunt komen. De eerste stap is dan altijd om een voedingstest te doen. Daardoor kom je erachter wat voor vitaminen je tekort komt. Zij hebben dan hele pakketten voor je samengesteld, die je dagelijks moet slikken. Geheel afgestemd op jouw behoeften. Het is goed dat die bedrijven bestaan om jou te stimuleren om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Waar te weinig toe kan leiden, lees je in dit artikel.

Zweren in je mond

Mensen die er vaker last hebben weten dat zweren in je mond geen pretje zijn. Deze zweren worden ook wel aften genoemd. Degene die er last van hebben, weten meteen wat we bedoelen. Die aften kunnen een gevolg zijn van een tekort aan ijzer of vitamine B. 

Ijzertekort kan ook tot andere ongemakken leiden. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, snel buiten adem en/of zwak zijn. Ook een bleke huid, duizeligheid en koude handen en voeten kunnen een gevolg van te weinig ijzer zijn. Zorg daarom dat je bijvoorbeeld genoeg vlees, noten en zaden eet. 

Broze nagels 

Een tekort aan biotine zou kunnen leiden tot broze nagels. Deze vitamine wordt ook wel vitamine B7 genoemd. Het helpt je lichaam om alles wat je eet om te zetten in energie. Als je een tekort hebt aan deze vitamine, dan hoeft dat niet alleen te leiden tot broze nagels.

Je kunt ook chronische vermoeidheidsklachten krijgen, net zoals spierpijn, krampen en tintelingen in handen en voeten. Herken je deze klachten? Dan is het wellicht goed om voedingsmiddelen te eten, waar biotine in zit. Eigeel, broccoli, spinazie, vis, zuivel, vlees, zoete aardappelen, bloemkool en gist zijn voorbeelden van producten die rijk zijn aan vitamine B7. Volle granen en bananen zijn ook goed om te eten bij deze klachten. 

Een bloedend tandvlees

Vaak denken we dat te hard zijn geweest met tanden poetsen als ons tandvlees weer eens bloeit. Toch hoeft dat niet per se de reden te zijn. Een tekort aan vitamine C kan ook voor dit gevolg zorgen. 

Vitamine C is namelijk belangrijk voor wondgenezing en immuniteit. Je lichaam maakt deze vitamine niet zelf aan, dus je zou het binnen moeten krijgen via voeding. Neem daarom genoeg verse groenten en fruit per dag. 

Een schilferige huid

Als je last hebt van een schilferige huid, dan weet je dat zelf als geen ander. Het kan nogal irritant zijn. Hetzelfde geldt voor roos. Beide kunnen zo nu en dan ontzettend jeuken. Bovendien ziet het er niet altijd goed uit. 

Het kan zijn dat je te weinig zink, vitamine B3, vitamine B2 en/of vitamine B6 tekort hebt in je bloed. Als je deze klachten hebt, dan kun je het beste meer volkoren granen, vlees, vis, zuivelproducten, peulvruchten en groene groenten eten. Ook noten, zaden en gevogelte bevatten deze vitaminen. 

Een slecht nachtzicht 

Als je te weinig vitamine A binnenkrijgt, dan kun je nachtblindheid ontwikkelen. Bovendien kan een tekort leiden tot misselijkheidsklachten, hoofdpijn, huidirritatie en gewrichts- of botpijn. Mochten deze klachten je bekend voorkomen, dan kun je wel eens vitamine A tekort hebben. Deze vitamine zit voornamelijk in vlees, zuivel, vis en eieren. Ook donkere bladgroenten en geeloranje gekleurde groenten zijn rijk aan vitamine A.

Zo zie je maar weer dat je meerdere klachten tegelijk op zou kunnen lossen, door wat kritischer te kijken naar jouw voeding. Probeer anders eens volgens de schijf van vijf te eten om alle problemen in een keer op te lossen.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply