Chroom

Een chroomtekort is moeilijk te achterhalen en komt eigenlijk alleen voor bij zeer ernstige ondervoeding. Chroom is een van de belangrijke spoorelementen in ons lichaam. Dit mineraal zorgt voor de aanmaak van een goede cholesterolsoort in je lever en daardoor helpt het onder andere hart- en vaatziekten te voorkomen. Chroom geeft ons energie door koolhydraten te verbranden en het onderdrukt een hongergevoel. Dit spoorelement reguleert de opname van insuline door onze lichaamscellen en dit maakt dit mineraal voornamelijk gunstig voor mensen met een lage bloedsuikerspiegel. Daarnaast verhoogt het de weerstand tegen ziekten en infecties.

Risico’s van chroomtekort
Wanneer je een chroomtekort hebt, kan dit o.a. zorgen voor een verhoogde kans op insulineresistentie en hyperinsulinemie. Wie er een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van een chroomtekort, is (nog) niet bekend, dus het is goed om hier alert op te zijn.

Symptomen van chroomtekort
Een tekort aan chroom kan zorgen dat je last krijgt van oververmoeidheid en overgewicht. Dit komt doordat je bij een chroomtekort meer insuline nodig hebt om glucose te transporteren van de bloedbaan naar de mitochondria van de cellen. Als je een chroomtekort hebt, zal je merken dat je veel behoefte hebt om te snoepen en je je moeilijker kunt concentreren. Dit komt allemaal doordat je tijdelijk te weinig suiker in je hersenen hebt. Ook kan het zorgen voor een hoge bloeddruk. Het zorgt voor een vicieuze cirkel; hoe meer insuline je tot je neemt door middel van snoepen en andere energieboosts, hoe meer je chroomgehalte zal dalen. Een ernstige vorm van chroomtekort komt praktisch nooit voor, maar het kan wel zorgen voor gewichtsverlies en schade aan de hersenen. Ook geeft het een tintelend gevoel aan je handen en voeten of zorgt het zelfs voor lichte gevoelloosheid.

Oorzaken van chroomtekort
Insuline. Een te hoog insulinegehalte, door bijvoorbeeld een overschot aan suiker, zorgt ervoor dat je een tekort aan chroom krijgt in je lichaam.
Zwanger zijn. Als je als vrouw zwanger bent, kan het zijn dat je een chroomtekort ontwikkelt.
Ongezonde eetgewoonten. Als je erg veel voedingsmiddelen tot je neemt met een hoog suikergehalte, zal chroom plaatsmaken voor insuline, waardoor je een chroomtekort ontwikkelt.

Hoe test je een chroomtekort
Tot op heden bestaat er nog geen specifieke methode om een chroomtekort bij iemand te meten. Het wordt namelijk op verschillende plekken in je lichaam opgeslagen. Voornamelijk in de lever, milt en botten. Een tekort aan chroom kan moeilijk gemeten worden, doordat er nog niet voldoende onderzoek naar gedaan is.

Behandeling van een chroomtekort
Als je met behulp van een juist voedingspatroon een chroomtekort wil voorkomen, dan kun je het beste kiezen voor producten zoals bijvoorbeeld vlees, kaas, melkproducten, fruit en stroop. Ook kun je chroom vooral vinden in volkoren producten en groenten zoals bonen en peulvruchten. Op deze manier krijg je via je voeding al heel snel genoeg chroom binnen. Een teveel aan chroom is haast onmogelijk, omdat je lichaam alles goed in balans houdt.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gebruik te maken van supplementen die je chroomgehalte op peil houden. Deze hebben geen enkele invloed op de werking van je schildklier en daardoor zijn ze ook niet gevaarlijk voor je gezondheid. Daarnaast is een lichaam beter in staat om mineralen op te nemen uit supplementen in plaats van uit voeding. Dit kan dus erg handig zijn wanneer je niet in staan bent om een goed gevarieerd voedingspatroon aan te houden. Dit kan komen door een specifiek dieet of misschien door ziekte.