Chloride
Een tekort aan chloride maakt je gevoelig voor klachten die te maken hebben met de ontregeling van je vochthuishouding.
Wat is chloride en wat doet het?
Chloor staat ook wel bekend als chloride en komt vooral voor in de vorm van keukenzout (tafelzout of kaliumzout). Het is een elektrolyt, oftewel een mineraal dat oplost in water. Op het moment dat chloor oplost in water, krijgt het een negatieve elektrische lading. Hierdoor kan het chloor zich gemakkelijk in het lichaam verplaatsen. Het stofje speelt voornamelijk een belangrijke rol in de spijsvertering van eiwitten in de maag. Chloor komt vooral voor in voedsel in combinatie met natrium: een positief geladen elektrolyt. Samen met natrium heeft chloor de functie om evenwicht te houden in het lichaam als het gaat om de vochthuishouding. Het is geen levende stof en behoort dus niet tot het planten- of dierenrijk, maar is anorganisch. Wel zijn ze nodig voor de groei en instandhouding van het lichaam, net als organische stoffen. Het verschil is dat het lichaam mineralen niet zelf kan maken. Toch is het essentieel voor het lichaam en ons functioneren. Lees meer over hoe je een chloride tekort kunt herkennen en behandelen.
Symptomen van het tekort
Indien een chloortekort is ontstaan, zal dit merkbaar zijn aan een lage bloeddruk en een zwak gevoel. Ook verlies je kalium via je urine. Dit is dan ook meteen de manier waarop je kunt testen of je een chloortekort hebt.
Wat zijn de oorzaken van een tekort?
Doordat de mens veel zout eet, komt een chloortekort eigenlijk nooit voor. Zelfs bij een natriumarm dieet krijgen we nog altijd genoeg binnen. Vaak zelfs te veel. Dit komt omdat zout aan veel verschillende soorten producten is toegevoegd, zoals aan brood, vleeswaren en kant en klare producten. Zelfs drinkwater! Met 1,5 gram zout per dag vervul je sowieso de lichamelijke behoefte naar chloor en natrium. Meer dan 6 gram is dan weer te veel. We moeten dus eerder bang zijn om te veel chloor binnen te krijgen dan te weinig. Wanneer loop je toch het risico op een tekort aan chloride? Ook al komt zelden voor, bij langdurige of hevige diarree kan toch een chloortekort ontstaan.
Hoe behandel je een tekort?
Al is de kans zeer klein dat je een chloortekort oploopt, hij is er wel. Wat je dan kunt doen, is producten eten die van nature veel (alsnog kleine) chloor bevatten, zoals zeewier, olijven en roggebrood. Daarnaast is het een gegeven dat het lichaam makkelijker mineralen opneemt uit supplementen dan uit voeding. Je kunt in geval van een tekort dus kiezen voor kunstmatige toediening van chloor. De mineralen worden op een natuurlijke wijze namelijk pas in de spijsvertering losgemaakt, maar kunstmatige mineralen hoeven niet meer losgekoppeld te worden zodat ze gemakkelijker opgenomen kunnen worden.
Gesteld kan worden dat chloor (in combinatie met natrium) meer dan genoeg voorkomt in ons dagelijkse voedingspatroon. Vermoed je toch een tekort? Eet dan gewoon wat zouter, en ga in het ergste geval even langs de dokter.