Vitamine A

Wanneer je te weinig vitamine A binnenkrijgt, spreken we van een vitamine A tekort.

Vitamine A, dat ook wel bekend staat als retinol, is een vet oplosbare vitamine die dus goed in het lichaam kan worden opgeslagen.

Om een tekort te voorkomen hebben vrouwen zo’n 800 microgram en mannen 1000 microgram vitamine A per dag nodig. Deze hoeveelheid kan wel variëren met leeftijd.

Vitamine A heb je nodig voor een aantal belangrijke functies van het lichaam en het gezond houden van onder andere je huid, tandvlees, haar, de lichtgevoeligheid van de ogen en het afweersysteem.

Vitamine A haalt men voornamelijk uit dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees (zeker lever bevat veel vitamine A), zuivelproducten, eieren en vis. Ook wordt vitamine A aan een aantal producten toegevoegd, zoals margarine en speciale bak- en braadproducten. Ook kunnen mensen vitamine A aanmaken vanuit een aantal plantaardige stoffen. Bètacaroteen, ook wel bekend als provitamine A, komt voor in kolen en wortels en kan daarnaast uit citrusvruchten en bananen worden gehaald.

Het lichaam kan zelf vitamine A produceren vanuit deze plantaardige voedingsmiddelen. Ons lichaam gebruikt de vitamine a uit dierlijke producten echter efficiënter dan de zelf geproduceerde vitamine A.

Vitamine A tekort: de belangrijkste oorzaken
De oorzaak van vitamine A tekort is meestal erg simpel: we nemen gewoon te weinig vitamine A in vanuit voedingsmiddelen die vitamine A of provitamine A bevatten.

In ontwikkelingslanden is vitamine A tekort een grootschalig probleem. In Nederland komt een gebrek aan vitamine A erg weinig voor. We hebben namelijk een voedingspatroon waar met regelmaat dierlijke producten in voorkomen.

Bij een gevarieerd voedingspatroon en een goede gezondheid is het bijna nooit nodig om vitamine A supplementen in te nemen. Mensen die een aandoening aan de lever of alvleesklier hebben, kunnen gevoeliger zijn voor een vitamine A tekort. Een arts kan je dan adviseren hoe je het tekort op de beste manier kunt aanvullen, met bijvoorbeeld supplementen.

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen een iets verhoogde behoefte aan vitamine A. Zij hebben dan in plaats van 800 microgram een aanbevolen dagelijkse behoefte van 1000 microgram nodig.

Supplementen voor vitamine A kunnen het beste worden overlegd met de arts. Een teveel aan vitamine A kan namelijk giftig zijn voor het lichaam. Een overdosering van vitamine A merken we door misselijkheid en hoofdpijnklachten. Tijdens de zwangerschap kan een te hoge dosis vitamine A zelfs zorgen voor problemen bij het ongeboren kind.


Hoe merk je dat je een vitamine A tekort hebt?
Mensen met een vitamine A tekort merken dit aan een aantal symptomen. Denk hierbij aan een droge en schilferige huid, dof haar en een slecht gebit. Ook een verminderde afweer kan duiden op een vitamine A tekort.

Een ander symptoom van vitamine A tekort is bijvoorbeeld nachtblindheid. Dit kan zelfs blindheid tot gevolg hebben, dus neem altijd contact op met de huisarts bij een vermoeden van nachtblindheid.

Er is ook een fabel dat vitamine A tekort een oorzaak is voor het ontstaan van acne. Het is dan ook zinloos om vitamine A supplementen te slikken wanneer je last hebt van acne. Er bestaan vitamine A zuur crèmes waarvan wordt beweerd dat ze een gunstig effect hebben op acne. Dit effect is echter nog niet bewezen.