Fluoride
In voeding zit te weinig fluoride om een goede bescherming te bieden tegen tandverderf.
Wat is fluoride en wat doet het?
Fluor of fluoride (beide hetzelfde) is een sporenelement. Het komt in zeer kleine concentraties voor in het lichaam, voornamelijk in de botten en tanden. Het stofje wordt onder andere opgenomen door het tandglazuur, waardoor de tanden sterker worden en beter bestand zijn tegen tandbederf. Daarnaast speelt het mineraal een rol bij de hardheid, stevigheid en bouw van botten. In vrijwel alle voedingsmiddelen is een kleine hoeveelheid fluoride aanwezig, voornamelijk in planten, thee en zeevis. Samen met het voedsel wordt fluoride, naast het tandglazuur, opgenomen in het lichaam; onder andere in de darmen. Fluoride kan helpen bij het voorkomen van hartkwalen, gaat het verkalken van organen tegen en biedt bescherming tegen osteoporose.
Symptomen van het tekort
Teveel fluor kan leiden tot tandverkleuring, waardoor de tanden vlekkerig en bruin worden. Een andere benaming voor deze aandoening is “zebratanden”. Te weinig fluoride zorgt dan weer voor tandbederf en/of gaatjes. Daarnaast is een fluortekort ook merkbaar aan de botten. Er zullen sneller breuken en fracturen optreden. Een fluortekort kan zelfs gevaarlijk zijn! Het kan leiden tot onvruchtbaarheid en bloedarmoede, hoewel dit verband nog steeds wordt onderzocht.
Wat zijn de oorzaken van het tekort?
Hoe kom je eraan, hoe herken je het en wat kun je het beste doen om een fluoridetekort te voorkomen? Een fluortekort komt vaak door een tekort van fluoride in de voeding of door een verstoorde opname van fluor in de darmen.
Hoe test je een tekort?
Over het algemeen is een overvloed aan fluoride nog altijd voor de hand liggender dan een fluortekort. Toch een tekort? Dan zal dit zich voornamelijk manifesteren rondom de tanden. Bij een tekort aan fluoride zal dus tandbederf ontstaan.
Hoe behandel je een tekort?
Nederland kent geen normen voor fluoride hoeveelheden. In sommige landen wordt zelfs fluor aan het drinkwater toegevoegd, zodat de kans op gaatjes wordt verminderd. In Nederland doen we dat niet, omdat het niet is toegestaan. Te veel fluor is namelijk schadelijk. Een tekort aan fluoride wordt daarom aangepakt door tandpasta te gebruiken waaraan een kleine hoeveelheid fluor is toegevoegd. Zo wordt het tandglazuur versterkt. Is dit niet genoeg, dan schrijft de tandarts fluortabletjes voor of druppeltjes. Ook is het mogelijk om de mond te spoelen met speciale fluoride.
In Nederland hebben de Europese Voedselveiligheid Autoriteiten de volgende eisen gesteld met betrekking tot de inname van fluoride. Voor kinderen van 1 tot 3 jaar is 1,5 milligram per dag voldoende om tandbederf te voorkomen. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar is het 2,5 milligram per dag. Voor kinderen van 9 tot 14 jaar is het 5 milligram per dag en 7 milligram per dag voor volwassenen. Dit heeft alles te maken met de ontwikkeling van het gebit. De juiste manier om de fluor toe te dienen of tot je te nemen, is door middel van een tandpasta die voldoende fluor bevat. Een stralend gebit, met voldoende fluoride!