IJzer

Er kan een ijzertekort ontstaan wanneer je ijzergehalte daalt, doordat je te weinig ijzer binnen krijgt.

IJzer is een mineraal met erg belangrijke functies voor je lichaam. Het zorgt namelijk onder andere voor een goede weerstand, maar ook dat je voldoende energie hebt. Bovendien helpt het je lichaam met het aanmaken van afweerstoffen en de afbraak van schadelijke stoffen. Ook maakt het hemoglobine aan. Dit is een eiwit dat zorgt voor het transport van zuurstof in je lichaam. Als je een ijzertekort hebt, kan dit dus negatieve gevolgen hebben op je gezondheid.

IJzertekort
Risicofactoren voor ijzertekort zijn:
• vrouwen
• als het in de familie zit
• dieet
• chronische aandoeningen (zoals bijvoorbeeld kanker of nierfalen)
• darmaandoeningen

Symptomen van ijzertekort
Als je last hebt van ijzertekort, kan dit leiden tot verschillen symptomen. Je kunt bijvoorbeeld vermoeidheid ontwikkelen, duizelig worden en hartkloppingen krijgen. Ook kun je last krijgen van kortademigheid en hoofdpijn. Misschien zie je er ook wat bleker uit en krijg je moeite met concentreren. Je voelt je lichamelijk slap en futloos, maar ook je mentale weerstand is niet zo goed als het moet zijn. Doordat je lichamelijke weerstand lager is, loop je een verhoogd risico op infecties.

Oorzaken van ijzertekort
Bloedverlies. Als je bloed verliest kun je last hebben van ijzertekort. Doordat vrouwen menstrueren, hebben zij ook een verhoogd risico.
Chronisch bloedverlies. Als je bijvoorbeeld een ziekte hebt waarbij je regelmatig bloed verliest, heb je een hogere kans op ijzertekort.
Dieet. Als je een dieet volgt dat te weinig ijzerrijk voedsel bevat, dan kun je een ijzertekort oplopen. Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld een vegetarisch dieet.
Sport. Bij langdurige lichamelijke inspanning tijdens uithoudingssporten of duursporten kun je last krijgen van ijzertekort.
Je lichaam. Het ene lichaam neemt nu eenmaal beter ijzer op dan het andere. In dit geval kan het in de familie zitten.

Test voor ijzertekort
Aan de hand van de symptomen kun jij bepalen of het mogelijk is dat je een ijzertekort hebt. Om hier zeker van te zijn, is het verstandig om eens een bloedonderzoek te doen. Hierbij word je getest op ijzertekort.

Behandeling van een ijzertekort
Ten eerste moet je goed naar je voedingspatroon kijken als je ijzertekort hebt. Voeding kan namelijk al veel helpen om het mineraal weer op peil te krijgen. Voldoende vitamine C is een goede eerste stap, want dit maakt het voor je lichaam gemakkelijker om ijzer op te nemen. Daarnaast kun je een ijzerrijk dieet volgen. Denk bijvoorbeeld aan producten als vis, vlees, noten en melk. Maar ook groenten kunnen ijzer bevatten. Eet eens wat meer tomaten, spinazie, wortels en peulvruchten. Ook gedroogde abrikozen en vijgen zijn rijk aan ijzer.

Tenslotte kun je er voor kiezen om gebruik te maken van ijzersupplementen. Dit kun je doen wanneer je bijvoorbeeld niet van je dieet af kunt of wilt wijken, of wanneer je een chronische ziekte hebt. De dokter kan je dan ijzersupplementen voorschrijven en dit zal waarschijnlijk snel een groot verschil opleveren. Wees er wel van bewust dat ze belastend voor je maag kunnen zijn. Als je hier last van hebt, kun je de dokter vragen om via injecties je ijzer aan te vullen. Het ijzergehalte zal regelmatig gecontroleerd worden, zodat het stabiel blijft.