Kalium

Je kunt last krijgen van een kaliumtekort na ernstige diarree, hevig braken of als je gebruik maakt van plaspillen.

Kalium is een mineraal dat je lichaam helpt met het regelen van je vochtbalans en je bloeddruk. Dit mineraal is gunstig voor je bloeddruk, omdat natrium je bloeddruk verhoogt en kalium werkt dit tegen. Bovendien zorgen kalium en natrium er samen voor dat spieren zich samentrekken en zenuwprikkels goed geleid worden.

Kaliumtekort
Risicofactoren voor kaliumtekort zijn:
• mensen met een hoge bloeddruk
• mensen die veel genotmiddelen gebruiken
• mensen die plastabletten gebruiken

Symptomen van kaliumtekort
De symptomen van kaliumtekort zijn vrij algemeen, waardoor je niet snel kunt achterhalen waar je precies last van hebt. Natuurlijk is het prima te testen, zonder dat dit negatieve gevolgen op je gezondheid heeft. Je kunt kaliumtekort ontwikkelen na het hebben van ernstige diarree, hevig braken of wanneer je plaspillen gebruikt. De symptomen die kaliumtekort aan kunnen duiden, zijn bijvoorbeeld misselijkheid en lusteloosheid. Ook kun je last hebben van verzwakte spieren. Een verminderde eetlust kan ook een aanwijzing zijn en in hele erge gevallen kun je lijden aan hartritmestoornissen.

Oorzaken van kaliumtekort
Slechte voeding. Deze oorzaak komt zeer zelden voor, maar het kan zijn dat kaliumtekort een gevolg is van zeer eenzijdige voeding.
Eetstoornis. Als je anorexia of boulimia hebt, loop je een verhoogd risico op kaliumtekort. Bij boulimia komt dit voornamelijk door het braken of het gebruik van laxeermiddelen en bij anorexia ligt het aan het ontbreken van voedingsstoffen.
Ziekte. Als je ziek bent, heb je misschien meer last van diarree en braken, waardoor je lichaam niet is staat is kalium op te nemen. Heb je een stoornis van je schildklier? Dat kan namelijk ook een oorzaak zijn van kaliumtekort.
Medicijnen. Er bestaan medicijnen die een kaliumtekort kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan medicijnen zoals bijvoorbeeld plaspillen of prednison.

Test voor kaliumtekort
Om je te controleren op een eventueel kaliumtekort, kun je een bloedtest laten doen. Houd er rekening mee dat deze niet altijd de juiste uitslag geeft, omdat je kaliumgehalte verhoogd uit kan vallen door allerlei redenen. Daarom worden er meestal twee bloedtests gedaan. De symptomen die je kunt krijgen bij een kaliumtekort zijn niet erg specifiek, dus ze kunnen ook aanwijzingen zijn voor andere aandoeningen. Je kunt kaliumtabletten slikken en afwachten of de klachten afnemen. Mocht je niet zomaar tabletten willen slikken, dan kun je ook je voedingspatroon aanpassen en meer kaliumrijk voedsel eten. Dit kan nooit kwaad.

Behandeling van een kaliumtekort
Allereerst kun je dus je voedingspatroon aanpassen. Het kan nooit kwaad voor je lichaam als het meer kalium binnenkrijgt, dus het heeft geen nadelige gevolgen. Je kunt kalium vinden in producten als groente en fruit, maar ook in aardappelen, brood en noten. Daarnaast bevatten melkproducten ook veel kalium. Bovendien kun je gebruik maken van kaliumsupplementen. Als je bijvoorbeeld plaspillen gebruikt en dit de oorzaak is van je kaliumtekort, dan kun je bij je huisarts om een kaliumsparend plasmiddel vragen, zodat je kaliumgehalte niet zo erg daalt.