De gevolgen van een vitamine tekort

Vitamine Tekort

We weten allemaal dat vitaminen en mineralen goed en gezond zijn om binnen te krijgen. Daarom is het ook van groot belang om bijvoorbeeld veel groenten en fruit te eten. Daar zitten namelijk de belangrijkste vitaminen en mineralen in. Nog verstandiger is om ‘de schijf van vijf’ te volgen. Alleen hoe erg is het eigenlijk om een tekort aan vitaminen te hebben? Dat leggen we je haarfijn uit in dit artikel.

Het uitvallen van haar

Heb je wel eens last gehad van haaruitval? Grote kans dat je dacht dat dat er maar bijhoorde. Je hebt er misschien nooit iets achter gezocht. Toch kan er een duidelijke oorzaak zijn. Haaruitval of een slechte conditie van je haar kan namelijk een gevolg zijn van een vitamine B tekort

Gelukkig kun je dat wel oplossen, door meer vitamine B8 te nemen. Dat kun je doen door het slikken van supplementen. Of je neemt gewoon producten die deze vitamine bevatten. Eieren, lever, melk, noten en pinda’s zijn dan producten die je zou moeten eten. Naast een gezonde haargroei, zorgt vitamine B8 ook voor een gezonde huid en sterke nagels. 

Rode vlekken op je huid

Heb je last van huiduitslag, wat geen eczeem of andere huidziekte is? Grote kans dat je er al veel dokters naar hebt laten kijken. Je bent bijvoorbeeld al een hele hoop crèmes verder. Toch kan de oplossing voordehandliggend zijn. Een droge huid, huiduitslag of een vertraagde wondheling kan allemaal het gevolg zijn van een vitamine B7 tekort. Ook een tekort aan vitamine A, D, E en K kunnen de oorzaak zijn. 

Natuurlijk kun je een tekort altijd gemakkelijk oplossen. Zodra je weet dat je ergens tekort aan hebt, kun je dat altijd bijslikken in de vorm van vitaminepillen. Wil je toch liever jouw eetpatroon omgooien? Dan kun je beter noten, pompoenpitten, volle granen, zalm, frambozen, banaan, bloemkool, champignons en avocado gaan eten. 

Scheuren in de mondhoeken

Veel mensen hebben in de winter last van scheuren in de mondhoeken. Vaak wordt dan gedacht dat dit aan het weer ligt. Toch is het niet altijd te wijten aan het koude weer. Het kan namelijk ook zijn dat je een tekort hebt aan vitamine B, ijzer en zink. Dit is vaak het geval bij vegetariërs. Wie geen vlees eet, kan zijn dieet dan ook het beste aanvullen met gedroogde tomaten, linzen, pinda’s, sesamzaad en spinazie. In dat geval krijg je deze mineralen en vitaminen wel weer binnen. 

Eet je wel vlees, maar heb je alsnog een tekort? Dan moet je meer zalm, tonijn, mosselen, oesters en eieren eten. Om ijzer zo goed mogelijk te laten opnemen in je lichaam is het binnenkrijgen van vitamine C ook extra belangrijk. Zorg daarom altijd dat je naast deze vis ook genoeg broccoli, kool, rode paprika, citrusvruchten en bloemkool eet. 

Vaak én veel kramp

Het gebeurt iedereen wel eens: krampklachten. Vaak denk je dan dat je gewoon even teveel hebt gegeten. Het gaat altijd vanzelf wel weer weg. Toch kan er altijd meer aan de hand zijn. In dit geval zou het kunnen betekenen dat je een tekort hebt aan calcium, magnesium en kalium. 

Vaak komt dit voor als je veel sport. Sporten leidt namelijk tot zweten. Wanneer je zweet verlies je mineralen. Zo is het cirkeltje rond en kom je dus tekort. In dat geval kun je na het sporten beter veel noten, pompoen, bananen en appels eten. Amandelen en hazelnoten zijn in dit geval de beste keuze. 

Heb je last van een van bovenstaande klachten? Grote kans dat je ze zelf op kunt lossen, door kleine aanpassingen in jouw eetpatroon.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply