Hoe krijg ik de juiste vitaminen binnen en hoe werken ze?

Vitamines

Als je gezond wil leven en de juiste vitaminen binnen wil krijgen is het ten eerste belangrijk om gevarieerd te eten. De schijf van vijf kan jou daar bijvoorbeeld mee helpen. Door van elke schijf een product te eten en dagelijks te wisselen, kun je de juiste vitaminen binnen krijgen. Alleen wat voor vitaminen zitten er allemaal in jouw dagelijkse voeding en waar heb je ze voor nodig? Je leest het hieronder. 

 

Welke vitaminen zijn er?

Laten we eerst alle vitaminen op een rijtje zetten. Want welke vitaminen zijn er eigenlijk allemaal? We kunnen vitaminen opdelen in: vetoplosbare vitamines en wateroplosbare vitamines. Onder de vetoplosbare vallen: vitamine A, D, E en K. Deze vitaminen haal je uit voeding die veel vetten bevatten. Onder wateroplosbare vitaminen vallen: vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Deze vitaminen haal je weer meer uit groenten en fruit bijvoorbeeld.  

Hier zitten ze in 

Vitamine A zit in vis, melk en melkproducten, maar ook in lever en boterproducten. Jouw lichaam kan ook vitamine A aanmaken, maar heeft hier wel bètacaroteen voor nodig. Bètacaroteen vindt je weer in groenten en fruit. De vitamine zorgt onder andere voor een goede werking van de ogen

Vitamine B1 krijg je met name binnen door het eten van varkensvlees. Als je dat niet eet, kun je dus beter vitamine B1 bij slikken. Deze vitamine zorgt namelijk voor een goede werking van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen.

Vitamine B2 zit in melk en melkproducten, vlees en vleeswaren, groenten, fruit en graanproducten. Deze vitamine houdt je huid gezond en wordt ook wel riboflavine genoemd. 

Vitamine B3 kun je vinden in vlees, vis, groenten, fruit en graanproducten. Het lichaam kan ook een beetje vitamine B3 aanmaken. Ook deze vitamine houdt je huid gezond. Tegelijk zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel en de hersenen.

Vitamine B5 krijg je binnen door het eten van vlees, vis, eieren, aardappelen, melk en melkproducten, groenten en fruit. 

Vitamine B6 zit ook in veel producten, namelijk: vlees, eieren, peulvruchten, aardappelen, vis en graanproducten. Deze vitamine is belangrijk voor de groei en voor de regeling van je hormonen. 

Vitamine B8 zit weer in producten als eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s. Ook deze vitamine is weer belangrijk voor de werking van het zenuwstelsel. Bovendien zorgt het ervoor dat je een normale huid en normaal haar behoud.

Vitamine B11 krijg je binnen door het eten van groene groenten, fruit en volkoren producten. Deze vitamine draagt bij aan groei en een goede werking van het lichaam. Ook tijdens de zwangerschap is het belangrijk om veel B11 binnen te krijgen of eventueel bij te slikken. Het verkleint namelijk de kans op geboorteafwijkingen. 

Vitamine B12 zit alleen in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Dat betekent automatisch dat niet iedereen B12 binnen krijgt. In dat geval is het belangrijk om deze vitamine te slikken. B12 zorgt namelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. 

Vitamine C zit in groente, fruit en aardappels. Je moet alleen oppassen dat er niet te veel vitamine C verloren gaat bij de bereiding van voedsel. Deze vitamine is namelijk gevoelig voor hitte. Vitamine C werkt als antioxidant en zorgt dan ook voor een goede weerstand. 

Vitamine D komt voornamelijk van het zonlicht. Verder zit het een beetje in producten van dierlijke herkomst. Vette vissen zijn goede bron van vitamine D. Deze vitamine zorgt voor het behoud van sterke tanden en botten. 

Vitamine E zit in plantaardige oliën, granen, noten, zaden, groenten en fruit. De vitamine werkt als antioxidant. 

Vitamine K zit in spinazie, broccoli en oliën. Daarnaast maakt je lichaam het ook zelf aan. Vitamine K is belangrijk voor een goede bloedstolling en het behoud van sterke botten.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply